Inicijativa: Genocid u Srebrenici uvrstiti u nastavne programe

HomeVijestiBiH

Inicijativa: Genocid u Srebrenici uvrstiti u nastavne programe

Osječani zapalili 8372 svijeće za ubijene Srebreničane

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantonaJasmin Duvnjak na radnom sastanaku sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja,  i Dževadom Hadžićem, predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture ZDK-a, razgovarali su o mogućnostima za uvrštavanje u godišnje nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama učenje o genocidu u Srebrenici, javila jeFena.

Rečeno je da se ova inicijativa može provesti putem metodologije izrade godišnjih planova rada i obaveza u školama, ali i putem nastavnih planova u nastavnim predmetima u okviru kojih se možeučiti o genocidu u Srebrenici.

Na sastanku je razgovarano i o poštivanju prava konstitutivnih naroda u smislu grupe nacionalnih predmeta, s akcentom da svi učenici imaju pravo da uče i izražavaju se na svom jeziku – bosanskom, srpskom i hrvatskom.

Istaknuto je da se ovo pravo poštuje na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona, te da je ovaj kanton lider u Federaciji Bosne i Hercegovine kada je u pitanju legislativa iz oblasti obrazovanja, a da ovakve inicijative trebaju samo da doprinesu kvalitetnijem obrazovanju.

Na  sastanku, koji će biti organiziran i s predstavnicima resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda, razmotrat će se aktivnosti u vezi s učenjem o  genocidu u Srebrenici, nakon čega bi bila pokrenutainicijativa i na federalnom nivou.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0