Inicijativa “Niko gladan. Niko sam”: Vrijeme je za ukidanje PDV-a na doniranu hranu

HomeVijestiBiH

Inicijativa “Niko gladan. Niko sam”: Vrijeme je za ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Borba protiv fiktivnih firmi u BiH se nastavlja: Prinudno naplaćeno 700 miliona maraka

Među inicijativama koje se tiču teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, predstavljenim u izbornim programima stranaka uoči Općih izbora 2022. godine, našla se i tema poreza na hranu koja bi se mogla donirati najugroženijima.

Podaci do kojih je došla inicijativa “Niko gladan. Niko sam” govore o godišnjem uništavanju i bacanju oko 400.000 tona hrane, od čega trećinu unište kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom ili distribucijom hrane. Alarmantni podatak ukazuje na prijeku potrebu da novoizabrani zastupnici i zastupnice u Parlamentu, ali i u okviru stranaka iz kojih dolaze, odmah po stupanju na funkciju posvete pažnju ovoj temi. Dosad su se zahtjevom da se mijenja zakonska regulativa koja otežava proces doniranja hrane, odnosno da se hrana koja se donira oslobodi PDV-a, bavili jedino u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH.

“Raduje nas što su neke stranke u Bosni i Hercegovini prepoznale važnost inicijative “Niko gladan. Niko sam” i odlučile učestvovati u iniciranju promjena poreske politike kad je riječ o doniranoj hrani. Ovo je tema od životne važnosti za oko 20% porodica u BiH. U vremenima kada inflacija, poskupljenja životnih namirnica i negativni trendovi konstantno produbljuju siromaštvo u našoj zemlji, važno je da se udružimo u naporima da obezbijedimo hranu najsiromašnijima, bez obzira na političke ili nacionalne predznake. Stoga pozivamo sve novoizabrane zastupnike i zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH da se pridruže kampanji “Niko gladan. Niko sam”, istakao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Zainteresirani političari i političarke se mogu javiti [email protected] kako bi dogovorili sastanak i zajednički razmotrili najbolje načine da se ovo pitanje hitno riješi.

Fondacija Mozaik, u saradnji sa partnerima (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) i Upravom za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kao i predstavnicima i predstavnicama ministarstava, agencija, vjerskih zajednica i drugim istaknutim organizacijama, nastavlja rad na izradi transparentnog rješenja kako bi ovaj problem bio sistemski i na održiv način riješen. Inicijativa “Niko gladan. Niko sam.” je dio programa “Pravni okvir za filantropiju” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru programa Snaga lokalnog, koji osnažuju lokalne aktere da preuzmu vodstvo u rješavanju izazova lokalnog razvoja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0