instant fap

Inspekcija na svadbama tražila fotografe “na crno”

Inspekcija na svadbama tražila fotografe “na crno”

U jeku maturskih i svadbenih proslava na području Unsko-sanskog kantona, kada mnogi traže fotografa koji će zabilježiti njihov momenat za pamćenje, pokrenula se i inspekcija.

Tako je ovoga vikenda u jednom cazinskom svadbenom salonu otkriven prvi tzv. “nelegalni fotograf” koji je pozvan da se pojavi u prostorijama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK-a te donese potrebne dokumente za obavljanje djelatnosti. Inspekcija je vršila kontrole i na području Velike Kladuše, Bihaća, saznaje Cazin.NET.

Naime, od sada oni koji žele fotografirati neke događaje u ugostiteljskim objektima morat će biti registrovani ukoliko žele ući u taj objekat, a inspekcija će ovaj vid rada “na crno” pokušati što više umanjiti redovitim kontrolama i “upadima” na svadbe. Osim na svadbama, i sve školske ustanove su dužne prilikom organizovanja maturalnih večeri angažirati legalne fotografe. Spomenuto nije ništa novo, o tome se odavno priča, ali inspekcija je tek ovih dana krenula u ozbiljnije kontrole.

Registrovani fotografi još ranije su govorili da su neophodne kontrole kako bi se zaustavio rad na crno u ovoj oblasti. Tvrde da njihova nelojalna konkurencija po svadbi zna zaraditi i hiljadu KM, a državi za to ne daju ni marke poreza.

S druge strane, postoje i oni koji se ne slažu sa kontrolama inspekcije, kao ni provođenjem represivnih mjera prema fotografima koji nisu prijavljeni. Kažu da danas imamo puno većih problema od ilegalnih fotografa, i da mnogi ne mogu priuštiti registrovanje posla, i ako inspekcija nastavi sa započetim mjerama, uskoro će ne samo u Cazinu, već u cijelom Unsko-sanskom kantonu biti puno manje (neprijavljenih) fotografa.

KOMENTARI