instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Inspekcija upozorila na odlaganje smeća

Inspekcija upozorila na odlaganje smeća

Količine smeća koje se odlaže na području Sanskog Mosta enormno se povećavaju tokom ljetnog perioda, kada u ovaj grad na godišnje odmore dolazi veliki broj Sanjana koji žive i rade u inostranstvu.

Iz Općinske inspekcije su upozorili kako je sve veći broj slučajeva da se otpad baca i odlaža na mjesta koja nisu za to predviđena, zbog čega se na zelenim površinama i drugim lokalitetima formiraju divlje deponije koje predstavljaju ekološki problem. „Građani se mole da se pridržavaju propisa i pravila o odlaganju otpada. Također, mole se svi koji primjete nesavjesne pojedince da nepropisno odlažu otpad, o svemu obavjeste inspekciju kako bi se takve osobe mogle sankcionisati“, saoštili su iz inspekcije.

Kontejneri pretrpani smećem i divlje deponije u gradskom području slika je koje je prisutna u Sanskom Mostu tokom ovog ljeta, a prema riječima tehničkog direktora Javnog komunalnog preduzeća „Sana“, Faruka Alagića, količine smeća koje odvoze veće su za 40 posto u odnosu na preostali dio godine.  Ističe kao je veliki problem u Sanskom Mostu činjenica da veliki broj građana nema sklopljene ugovore za odvoz smeća, iako je to zakonska obaveza.“ Kako bi se povećao broj korisnika usluga odvoza smeća kroz zaključenje novih ugovora potreban je efikasniji rad inspekcijskih službi i provođenje restriktivnih mjera prema onima koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu“, kaže Alagić. Dodaje da bi se sklapanjem novih ugovora stvorile pretpostavke za dodatno zapošljavanje i bolje poslovanje JKP „Sana“.

I pored toga što se nalazi u stečaju, ovo preduzeće u poslednjih nekoliko godina postiže veoma dobre rezultate u svom poslovanju.

KOMENTARI