instant fap

Investicija od devet miliona KM: “Srebreničanka” će zaposliti 50 osoba

Investicija od devet miliona KM: “Srebreničanka” će zaposliti 50 osoba

Završni radovi na fabrici za preradu krompira “Srebreničanka” su u toku. Pogon o kojem se posljednjih godinu priča u Srebrenici će biti svečano otvoren krajem ove ili početkom naredne godine.

Investicija vrijedna devet miliona KM za početak će značiti otvaranje 50 novih radnih mjesta kao i privredni i ekonomski razvoj opštine, javlja Anadolu Agency (AA).

U ishrani stanovništva Bosne i Hercegovine krompir je namirnica koja zauzima značajno mjesto, međutim, u regiji ne postoji fabrika koja se bavi preradom ove vrste povrća. Zamrznuti pomfrit koji se nalazi u rashladnim vitrinama marketa i na jelovnicima hotela i restorana uglavnom je uvezen iz Belgije, Holandije i Njemačke. Ta činjenica, kao i povoljni zemljišni i klimatski uslovi bili su dovoljan razlog za investitore da započnu izgradnju fabrike za proizvodnju pomfrita u Srebrenici.

– Plodne i ekološki zdrave doline, kojih na ovom području ima mnogo, pogodne su za uzgoj krompira. Zemljišni kapaciteti, tradicija uzgoja ove kulture i dobra saradnja sa opštinskim vlastima bili su motiv da krenemo s ovim biznisom – ispričao je za Anadolu Agency Osman Agić, tehnički direktor fabrike “Srebreničanka”.

U izgradnji pogona, pored domaćeg, učestvuje i strani kapital. Firma “Global Trade Ida Sany” iz Istanbula i “Total Trade International” iz Beograda, ali sa većinskim kapitalom u Azerbejdžanu zaslužni su za izgradnju fabrike površine 3.500 kvadratnih metara.

– Već smo u pregovorima sa kompanijama iz Turske, Kuvajta i Rusije, ovih dana očekujemo i potpisivanje ugovora o saradnji. Planiramo da 70 posto proizvodnje bude izvezeno u te zemlje dok će 30 posto proizvoda biti plasirano na tržište Bosne i Hercegovine – kaže Agić.

Fabrika po evropskim standardima

U proces proizvodnje biće uključeni brojni poljoprivredni proizvođači iz regije Birač i cijele zemlje, a od presudnog značaja je kvalitet sirovine koja će biti otkupljivana. Važno je da krompir bude minimalno 4 cm u promjeru, a fabrika izgrađena po evropskim standardima osiguraće neophodne uslove za očuvanje kvaliteta sirovine. Do sada je u mehanizaciju uloženo oko 4,5 miliona maraka.

– Izgrađeni su odgovarajući skladišni kapaciteti s opremom za ventilaciju i temperaturu koja će biti potpuno kontrolisana, kao i stanje vlage i ugljen-dioksida. Imamo namjeru otkupljivati krompir sa površine od 500 hektara tako da težimo najboljim mogućim uslovima za sirovinu koju imamo – kaže Agić.

Pun kapacitet fabrike bit će proizvodnja 7.500 tona pomfrita godišnje, a samim tim i veliki profit, kao i mogućnost zapošljavanja više stotina radnika i preko 1.000 poljoprivrednih proizvođača iz regije Srebrenica.

– Rad će se odvijati u dvije smjene i dnevno ćemo imati 30 tona gotovog proizvoda, a za to će nam na dnevnom nivou biti potrebno 60 tona sirovine. Godišnje planiramo otkupiti 15.000 tona krompira za potrebe ove proizvodnje- priča Agić.

Nova prilika za mlade ljude

U Srebrenici je u posljednje tri godine otvoreno 200 novih radnih mjesta, a radna mjesta u fabrici za preradu krompira još su jedna prilika za mlade ljude, Srebreničane, koji žele da rade u ovom gradu i da na taj način obezbijede bolju budućnost i egzistenciju svojim porodicama.

– Moramo se okrenuti novim radnim mjestima za mlade ljude i one koji žive u Srebrenici. Tako ćemo oživiti grad i uslužne djelatnosti koje će zadržati ljude ovdje – kaže Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu u Opštini Srebrenica.

Istom se nadaju i građani Srebrenice. Mnogi od njih očekuju priliku i podsticaje za proizvodnju krompira za potrebe “Srebreničanke”. Mladi su izuzetno zainteresovani za posao u fabrici dok poljoprivrednici zahtjevaju povoljne uslove i zagarantovan otkup.

Momčilo Grujičić, jedan od starijih Srebreničana, kaže da bi volio da se omladina zaposli, da im se omogući edukacija kako bi se osposobili za rad u velikoj fabrici u koju je uloženo mnogo novca.

– Tako će biti posla za sve. Proizvodim krompir za svoje potrebe, ali volio bih da proizvodim na većem nivou i za potrebe fabrike – dodaje Momčilo.

Slično mišljenje dijele i drugi stanovnici Srebrenice. Čuli su za povoljne kreditne linije “Ziraat Bank” koja ima ekspozituru u Srebrenici, a zainteresovani su i za njihovo korištenje. Očekuju zaposlenje Srebreničana, onih koji budu najbolji među kandidatima.

– Imam dosta zemlje i proizvodio bih krompir, jer sam čuo da je obezbijeđen otkup, samo mi je potrebna mehanizacija – kaže Vahid Mešanović.

Njegova sugrađanka Sahiba Džananović smatra da je to odlična ideja i da se nada kako će prioret u zaposljenju imati Srebreničani koji žive u gradu.

Konferencija prilika za promociju i nova ulaganja

Investiciono – razvojna konferencija Srebrenica 2015, dvodnevni događaj, zakazan za 11. i 12. novembar trebalo bi da osigura nova ulaganja i posao građanima. Prezentaciju na konferenciji imat će i predstavnici “Srebreničanke” koji planiraju početi sa radom krajem ove i početkom naredne godine.

– Želimo da nas upoznaju i drugi investitori i da ostvarimo saradnju i partnerstva. Izuzetna susretljivost opštinskih predstavnika kada su u pitanju procedure koje se njih tiču, nama su pokazatelj da smo izabrali dobar teren za rad – kaže Agić.

Na zadovoljstvo čelnika Općtine, prvi put su u prilici organizovati konferenciju koja nema donatorski karakter, nego za cilj ima promociju prirodnih i infrastrukturnih potencijala. Na tom putu privlačenja investitora fabrika za preradu krompira “Srebreničanka” sigurno je reprezentativan brend ovog kraja.

(Faktor.ba)

KOMENTARI