instant fap

Irena Žilić, djevojka čiju pjesmu je obradila britanska Morcheeba

Irena Žilić, djevojka čiju pjesmu je obradila britanska Morcheeba

Irena Žilić je mlada kantautorica iz Zagreba čije početke su upoređivali sa Norom JonesKatie Melua ili Annom Calvi zbog akustičnog i melanholičnog zvuka, te manira pjevanja. Od tada do danas Irena je prešla dug put, a nedavno ste je mogli gledati i na specijalno snimljenom nastupu za United We Stream Balkan platformu, o kojoj smo već pisali.

Poznati britanski sastav Morcheeba, popularan polovinom devedesetih ali i danas, nedavno je objavio kao singl Ireninu pjesmu Moon, sa njenog albuma Haze iz 2017. godine. Pjesma će biti i uvrštena na Morcheebin novi album Blackest Blue, planiran za maj ove godine.

Sama činjenica da je neki utjecajni britanski bend snimio moju pjesmu itekako puno znači i sa sobom povlači neke druge stvari koje vjerujem da će s vremenom polako i doći. Naravno, otvara malo vrata i prema njihovoj publici što sam i do sad imala prilike sa Morcheebom iskusiti budući da su me vodili na turneju i po Britaniji i Italiji, ali također nekako je prilično vizualno i pismeno veliko priznanje za mene – kaže nam Irena.

Ross i Sky sam upoznala 2016. godine u Zagrebu gdje sam im bila predgrupa, na prvu su bili jako topli i srdačni, stvarno dragi ljudi. Budući da se Rossu iskreno svidjelo to što radim, ostali smo u kontaktu i uložio je truda da mi pomogne oko određenih stvari. I tako, s izlaskom njihovog novog albuma (Blaze Away, op.a.)  došao je i poziv da im se pridružim na turneji u Velikoj Britaniji, potom i u Italiji. To je bilo i najveće glazbeno iskustvo koje sam doživjela s obzirom da se radi o većim klubovima i dvoranama, jedno sveukupno prekrasno iskustvo. Neizmjerno sam im zahvalna na svemu tome – govori Irena o poznanstvu sa Morcheebom.

Na njenom aktuelnom EP-ju Small Hours iz 2020. godine nalazi se i pjesma 387, koju je Irena posvetila Bosni i Hercegovini…

Kao što joj i samo ime kaže, direktno je povezana sa Bosnom i Hercegovinom, i predstavlja moje osobno iskustvo sa Sarajevom i nastala je nakon mojeg posljednjeg posjeta gradu.
Interesantna situacija oko čitave pjesme je da tokom njenog nastajanja sam naišla na određene probleme po pitanju kreativnosti, zapravo mogu reći da sam zapela. Taman u tom trenutku sam došla prvi put u kontakt sa Lanom Bastašić i njenim romanom Uhvati zeca i u biti to je bio jedan od okidača za moju kreativu da dovršim 387. Volim takve slučajnosti jer upravo su dobar pokazatelj koliko je bitno da se dogode u određenom tenutku – priča nam Irena.

Irena je posljednji put bila u Sarajevu prije skoro dvije godine. Vezana je kako kaže za određene ljude i obiteljski za Sarajevo, te je za njega vežu emocije i priče roditelja, a Zagreb je grad njenog djetinjstva i sazrijevanja, gdje i danas živi. Iako je samo kao beba provela vrijeme ovdje, ipak Irenu nekako osjećamo kao svoju. Cijeli razgovor sa Irenom poslušajte ovdje:

KOMENTARI