instant fap

Iskustva s baražima: Irci osmi put u doigravanju, nama “treća sreća”

Iskustva s baražima: Irci osmi put u doigravanju, nama “treća sreća”

Reprezentacija Irske je apsolutni rekorder kada su utakmice baraža za velika takmičenja u pitanju. Ovo će im biti čak osmi put kako moraju igrati doigravanje za svjetska ili evropska prvenstva.

 Do sada su četiri puta igrali baraže za Svjetska prvenstva 1966., 1998., 2002. i 2010. godine, a u doigravanjima za Euro su do sada učestvovali 1996., 2000. i 2012. godine.

Prošli su jedino baraže za SP 2002. godine i za Euro 2012. godine.

Naravno, ne treba zaboraviti da su trebali otići na jedno takmičenje više – Mundijal u Južnoafričkoj Republici, kada ih je u baražu eliminirala Francuska nakon skandaloznog igranja Thierryja Henryja rukom, nakon kojeg je William Gallas postigao gol za 1:1 koji je odveo Galske pijetlove na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Zanimljivo, prvi meč koji je igran u Dablinu (pobjeda Francuske 1:0) je sudio Felix Brych, koji će biti glavni arbitar večeras u Zenici.

Naša reprezentacija ima iza sebe dva baraža, oba neuspješna.

Baš kao i Irska, Zmajevi se nisu uspjeli plasirati na Mundijal 2010. godine, a nepremostiva prepreka je bila Portugal, koji je sa dva puta po 1:0 prošao na smotru najboljih svjetskih ekipa.

Portugal je i u baražu za Evropsko prvenstvo dvije godine kasnije bio koban za našu selekciju. Ovaj put Portugalci su sa ukupnih 6:2 otišli na Euro u Poljsku i Ukrajinu, a svi golovi pali su na uzvratnom meču u Lisabonu.

Utakmice baraža večeras i u ponedjeljak će biti treći pokušaj Zmajeva da se dokopaju velikog takmičenja, a nadamo se da će nam i biti “treća sreća”.

 

KOMENTARI