instant fap

Isti delegati, isti problemi

Kada su delegati Skupštine N/FSBiH 29. marta 2011. godine rekli “NE” izmjenama Statuta, odnosno njegovog usaglašavanja sa statutima FIFA i UEFA, svima je bilo jasno da se našem fudbalu ne piše dobro.

Uslijedila je suspenzija, koja je ukinuta nakon što su Ivica Osim i članovi Komiteta za normalizaciju ubijedili delegate iz FSRS-a da promjene mišljenje.

Godinu i tri mjeseca kasnije dešavaju se slične stvari. Ponovo su u klupama isti delegati. Ponovo je problem u Statutu. Ponovo je FSRS kočnica. Nadamo se da ovaj put neće biti isti scenarij i da ponovo neće uslijediti suspenzija. Poučeni iskustvom iz prošle godine, delegati u petak nisu rekli “NE” statutarnim promjenama, ali su dali do znanja da neće podleći novim iz Ciriha i Nyona.

“Po ko zna koji put predstavnici FIFA i UEFA žure na avion, a uz to nam prijete da ćemo biti uskraćeni za novčanu pomoć. Žao mi je što nisu tu, da im kažem kako na ovim prostorima ima nešto što je važnije od novca”, poručio je Predrag Damjanović, delegat Skupštine N/FSBiH iz Banjaluke, a koji je uz Miću Milovanovića i Milorada Sofrenića smjenjivao za govornicom branivši statove FSRS-a.

I Mile Kovačević, predsjednik Saveza iz manjeg entiteta dao je do znanja da ponašanje predstavnika FIFA i UEFA donekle iritira.

“FIFA i UEFA imaju jedna, a delegati druga razmišljanja. Svi želimo ono što se od nas traži, ali na drugi način. Dvije su stvari sporne: Prva je formiranje udruženja – Mi nismo protiv toga, ima rješenja za to, ali ih treba pripremiti. Druga stvar je Odbor za posredovanje i savjetovanje. I to je prihvatljivo, ali ne kroz formu statutarne materije. Shvatamo da se FIFA i UEFA žele zahvaliti ljudima iz Komiteta i to nije sporno. Šta može biti upitno? Može, pitanje kontatkta Odbora sa FIFA i UEFA.

Naravno da kontakt mora postojati, ali u njega mora biti uključen i novi predsjednik. Na taj način poštuje se dignitet predsjednika, ne zatvaramo sebi vrata i ne udaramo na dignitet FIFA i UEFA. Vjerujem da ćemo naći izlaz iz pat-pozicije koja na sreći nije kao prije suspenzije kada smo na stolu imali dvije ponude – uzmi ili ostavi”, kazao je Kovačević, objasnivši zašto su delegati iz FSRS-a glasali protiv ujedinjenja liga u ženskom i malom fudbalu:

“Nemojte misliti da smo protiv ovih divnih ideja. Ne znači da za godinu iste nećemo prihvatiti. Ovo je predivna ideja, ali nije dovoljno razrađena. U FSRS-u imamo objektivan problem. Sve troškove takmičenja naših ženskih ekipa plaća Savez, tako što ih oslobađamo kotizacije i svih ostalih troškova. U zajedničkoj ligi oni bi to morali plaćati sami. Znači, objektivna situacija nas spriječava da usvojimo novi sistem. Što se tiče malog fudbala tu je situacija bolja i blizu smo da prihvatimo da se od iduće sezone igra zajednička liga.”

KOMENTARI