instant fap

„Istina, oporavak i pomirenje..”

Nevladina organizacija Centar za izgradnju mira realizira projekat pod nazivom „Istina, oporavak i pomirenje u zajednici“.

U okviru tog projekta jučer je održano javno predavanje, a svoje logoraško iskustvo sa prisutnima podijelio je bivši logoraš Hasan Osmančević. Prema riječima predsjednika ove nevladine organizacije, Vahidina Omanovića, cilj pomenutog projekta je otrgnuti i sačuvati od zaborava događaje iz ne tako daleke prošlosti. Omanović ističe kako će u tom cilju biti organizirano nekoliko javnih predavanja. O svom stradanju u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu prisutnima je govorio bivši logoraš i poznati sanski poduzetnik, Hasan Osmančević. Poput brojnih uglednih Bošnjaka i Hrvata u Sanskom Mostu, zbog svog političkog angažmana, Osmančević je odmah po okupaciji općine uhapšen i pritvoren početkom juna 1992. Godine.

U narednih nekoliko mjeseci proživio je strašne trenutke, mučenja i zlostavljanja u nekoliko zatvora i logora u Sanskom Mostu, nakon čega je prebačen u logor Manjača. Prema njegovim riječima, veoma je važno njegovati istinu o proteklim događajima kako se oni više nikada ne bi ponavljali. Prisutni su tokom jučerašnjeg predavanja mogli čuti zanimljive detalje iz Osmančevićevog tamnovanja u zatvorima i logorima.

Tako je u logoru Manjača Osmančević, koristeći improvizovani alat, izradio skulpturu logoraša koju je kasnije, po puštanju na slobodu, u hrvatskom gradu Karlovcu, poklonio tadanjem izaslaniku američke vlade Ričardu Holbruku. On je nedugo potom postao jedan od najvažnijih ljudi američke administracije u političkim dešavanjima na Balkanu. U svojoj knjizi „Zaustaviti rat u Bosni“, Holbruk se prisjetio i opisao svoj kratki susret s Osmančevićem, kao i neobični poklon koji je dobio tom prilikom, statuu logoraša izrađenu od drveta. Ona je nekoliko godina potom postala univerzalni simbol logoraša cijelog svijeta

KOMENTARI