instant fap

Istraga protiv Gorana Zubca u završnoj fazi

Istraga protiv Gorana Zubca u završnoj fazi

Državni tužilac Miroslav Marković pokrenuo je istragu protiv čelnika SIPA-e, jer se oglušio na poziv da odbrani zgradu državnog Predsjedništva BiH koju su demonstranti zapalili. Na upit bh. novinske agencije Patria da li je istraga protiv Zubca okončana iz Tužilaštva su rekli:

“U svezi upita o istrazi za koju se interesirate možemo reći da je istraga u završnoj fazi”.

Drugi detalji o istrazi i mogućem podizanju optužnice nisu bili dostupni, kao ni potvrda da je Zubac kao osumnjičeni saslušan u Tužilaštvu.

Zubac je, inače, osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH. Državni tužilac Miroslav Marković uputio je tada i dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka SIPA-e.

“Goran Zubac odbio je zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, za specijalnu podršku koja je, sukladno Pravilniku o unutranjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma, i u sitacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugim smislovima”, stoji u dopisu iz državnog tužilaštva.

Informacija je poslana Nezavisnom odboru Parlementrane skupštine BiH, kao organu nadležnom za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, javlja NAP.

KOMENTARI