instant fap

Istražitelje zanimaju avion, jahta i kadilak

Zbog višemilionskih transakcija koje su se posljednjih mjeseci odvijale preko više Avaza, koji su sve donedavno bili u vlasništvu Fahrudina Radončića, nadležne institucije su se zainteresirale za provjeru porijekla tog novca, da li su državi uredno plaćeni porezi po tim transakcijama, kao i oko prodaje, odnosno kupovine Avaz-roto pressa koji se odnedavno našao u vlasništvu Avaza d.o.o.

Transakcije

Kao što smo već pisali, svi Avazi su sad vlasništvo Azre Radončić, nekadašnje supruge Fahrudina Radončića, koja prije no što je postala najbogatija žena u Sarajevu, nije bila ni poreski obveznik. Po zanimanju je frizerica, a ugovorom o kupovi Avaz-roto pressa obavezala se da će samo u idućoj godini mužu keširati 67 miliona maraka, a do 2015. da će mu isplatiti puni iznos od 200 miliona maraka koliko je platila Avaz-roto press. Zasad mu je, kako ugovor kaže, platila samo 500.000 KM kao kaparu i odmah nakon toga postala jedina vlasnica Avaz-roto pressa, koji je izdavač Dnevnog avaza, tako da će se Fahrudin Radončić sad morati boriti za naklonost bivše supruge kako bi ovaj list nastavio politiku podrške Savezu za bolju budućnost.

No, ostavimo zasad po strani to šta će sve značiti razvod za Fahrudina Radončića i kakve će mu to finansijske i psihičke probleme donijeti i vratimo se na ono što se zasad provjerava u nadležnim institucijama:
– Sredinom oktobra prošle godine Avaz d.o.o, prema carinskoj deklaraciji, pojavljuje se kao kupac uvezene robe pod nazivom: luksuzni američki automobil kadilak, tipa escalade. Prodavac je američka kompanija Alpine Armoring Inc kojoj je uvoznik, odnosno Avaz, za ovaj superluksuzni automobil platio 181.335 američkih dolara, ili 255.682 KM!
– 23. marta 2012. Avaz d.o.o. (društvo za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i trgovinu d.o.o. iz Sarajeva) kupio je putnički avion 2001 Cessna Citation Bravo. Prodavac je Aircraftsale, Salzburg iz Austrije, a Avaz d.o.o. platio je za taj avion 2,35 miliona američkih dolara, odnosno 3,556 miliona KM (i tražio povrat poreza na šta nije imao pravo, jer iako je tvrdio da je avion za poslovne djelatnosti, inspekcijskom kontrolom je dokazano i da ga je Fahrudin Radončić koristio u privatne svrhe).
– 15. augusta Dnevni avaz je objavio da je Aviotrans, kompanija u “vlasništvu Avaza” “ustupila svoj mlazni avion i to po najnižoj cijeni” ministru spoljnih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji kako bi otputovao na službeni put u Meku. No, taj avion je 29. 3. 2012, prema registru civilnih zrakoplova, registriran na Avaz d.o.o. Prema nalazu inspektora Uprave za indirektno oporezivanje, koji su radili samo provjeru za četiri prva mjeseca u Avazu d.o.o, za usluge avioprevoza Aviotrans je 12. 4. 2012. izdao avansnu fakturu za Avaz d.o.o. na iznos od – 20.000 KM.
– Plaćeni kapital za novu firmu Avio-tours je 20.000 KM. Prema dokumentaciji iz sudskog registra, osnivači ove firme su Aviotrans (sjedište Gatačka 46 u Sarajevu, adresa na kojoj je privatna kuća) i Javno preduzeće Air Bosna p.o. Sarajevo (sjedište Ćemaluša 6 u Sarajevu, adresa Air Bosne na koju je registrirano i sjedište nove kompanije).
– Ove godine je Avaz-roto press od kompanije Magnum Nautica, čije je sjedište u Zagrebu, kupio jahtu Sunseeker Manhattan 80 koju je platio 635.000 eura, odnosno 1.238.250 KM. I uredno zatražio povrat uplaćenog poreza, valjda, kako reče Senad Avdić, jer sa njom razvozi Dnevni avaz po Jadranu.

– Šestog jula 2012. Avaz d.o.o. je kupio Avaz-roto press za 200 miliona maraka. Vlasnica Avaza d.o.o. je Azra Radončić, ali je ovaj kupoprodajni ugovor potpisao direktor Faruk Čardžić.
– 8. augusta 2012. crnogorski mediji su objavili da su predstavnici sarajevske kompanije Avaz-roto press postigli načelni dogovor o kupovini crnogorske Pobjede koja je 86 posto u vlasništvu države. Pozivajući se na tendersku komisiju za privatizaciju Pobjede, objavili su i da je Avaz spreman da u sanaciju, dugove, zaostale obaveze prema zaposlenima i razvoj Pobjede uloži više od 16 miliona eura. Podsjećajući da su ovi pregovori bili stali nakon što je rečeno da Avaz-roto press ide u prodaju (što je sam Radončić tvrdio u Dnevnom avazu) objašnjeno je da su pregovori nastavljeni “nakon što je austrijska Styrija odustala od kupovine sarajevske medijske kuće Avaz-roto press”. Očito se Radončić, odnosno Avazovi predstavnici koji su vodili pregovore oko kupovine Pobjede nisu “sjetili” spomenuti da je Avaz-roto press tada već bio prodan, naravno ne Styriji već Azri Radončić.

Uvjerenje

Prema uvjerenju Kantonalne porezne uprave, Azra Radončić nije bila evidentirana kao porezni obveznik 2. 7. 2012, a uvjerenje je zatražila i dobila “u svrhu regulisanja prenosa udjela u Avaza d.o.o.” čiji je uplaćeni kapital 818.150 KM.

KOMENTARI