instant fap

Istraživali smo / Gdje u BiH ima komaraca koji prenose Zika virus?

Istraživali smo / Gdje u BiH ima komaraca koji prenose Zika virus?

Protekle sedmice laboratorijski je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zika u Hrvatskoj.

U Evropi je do sada zabilježeno više stotina uvezenih slučajeva Zika bolesti kod osoba koje su prethodno boravile u područjima zahvaćenim epidemijom. No, kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

“Postoji potencijalna mogućnost daljeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe, s obzirom na to da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja” govore za Radiosarajevo.baiz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

“U Federaciji BiH, prema istraživanjima koje je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors,transmitting human and animal disease agents, finansiran od strane EFSA (European Food Safety Authority) i ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ova vrsta komarca je registrirana u većem dijelu Hercegovine, međutim, komarac nije zaražen Zika virusom” rekli su iz Zavoda.

Promjenjivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Evropi, umanjuje aktivnost komaraca, a samim tim i eventualni rizik od bolesti je nizak.

“Do sada nije registriran niti jedan slučaj Zika virusne infekcije u Federaciji BiH. Što se tiče globalne procjene rizika, Zika virus se nastavlja širiti, naročito u područjima gdje je vektor prisutan, te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije” ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda ističu da će redovno pratiti izvještaje i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje će biti okvir strateškog odgovora na bolest.

“Vezano za poduzimanje aktivnosti određenih institucija sistema, postupiće se prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, provođenjem preventivne dezinsekcije, kao i informiranjem stanovništva o bolesti i mjerama zaštite, na stranici Zavoda za javno zdravstvo, TV emisije..” dodali su iz Zavoda za Radiosarajevo.ba.

1. Šta je Zika virus i zbog čega je opasan?

Zika virus je flavivirus, dio porodice u koju spada i žuta groznica, virus zapadnog Nila, čikungunja i denga groznica. Za razliku od spomenutih, za Zika virus ne postoji vakcina ili antilijek.

Zika je postala opasna zbog veze koju ima sa mikrocefalijom. Ustanovljeno je i kako virus Zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

2. Kako se širi?

Širi se putem ujeda komaraca Aedes aegypti. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, Zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Čak 80 posto ljudi i ne zna da ga ima, što je zabrinjavajuće ako je žrtva trudnica. Ustanovljeno je da virus prolazi kroz amniotičku tekućinu do ploda.

3. Kako se zaštititi od Zika virusa?

Ne postoji vakcina niti lijek za ovaj virus. Stoga se ne preporučuje odlazak u rizične zemlje, a ako već morate ići onda koristite zaštitu protiv komaraca, kreme za sunce, nosite duge rukave, pantalone, spavajte u provjetrenim prostorijama sa klimom.

Ako vas ipak ujede i ispostavi se da imate virus, i dalje koristite zaštitu protiv komaraca, kako biste spriječili da vas drugi ujede i tako virus prenese dalje. U krvi zaražene osobe virus najčešće ostaje samo nekoliko dana.

KOMENTARI