instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Istraživanje: Maloljetnik u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkohol

Istraživanje: Maloljetnik u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkohol

Naime, prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz 2015. godine 28,8 posto stanovnika u BiH konzumira alkohol, koji je jedan od mogućih uzroka vodećih bolesti stanovništva BiH u 2014. godini, a to su bolesti cirkulacijskog sistema, maligne neoplazme, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani te oboljenja respiratornog sistema. Također, zabilježen je i trend porasta oboljenja povezanih s upotrebom alkohola i to s 2 518 (stopa od 10,8/10.000 st.) u 2010. godini, na 2. 827 oboljelih (stopa od 12,1/10.000 st.) u 2014. godini.

Posebno zabrinjava činjenica da je u FBiH 61 posto mladih potvrdilo konzumiranje alkohola tokom života, od toga 71 posto dječaka i 53 posto djevojčica; pri čemu 50 posto mladih ljudi najčešće konzumira pivo, skoro 30 posto njih konzumira vino, a 20 posto njih konzumira žestoka alkoholna pića.

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik je u nekoliko navrata provodio akciju “Tajni kupac” tokom koje je maloljetni volonter CEM-a u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkoholna pića, iako je to zakonom zabranjeno.

Potaknut poražavajućim rezultatima navedene akcije, a kako bi utvrdio koliko državne institucije čine u svrhu suzbijanja prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, CEM je proveo redovno istraživanje na nivou Federacije BiH o broju poduzetnih inspekcijskih mjera u 2014. godini i izrečenih kazni trgovcima i trgovačkim objektima, zbog nepoštovanja odredbi Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i broju poduzetih inspekcijskih mjera u 2014. godini, i izrečenih kazni ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, koje zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima.

Organi nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora u čak 5 kantona i to Zeničko–dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Zapadnohercegovačkom, kao i u Hercegbosanskom  nisu utvrdili povrede gore navedenih zakona, tj. njihovim inspekcijskim nadzorima trgovačkih i ugostiteljskih objekata konstatovana su uredna stanja, odnosno nisu izricane novčane kazne, ističu iz CEM-a.

Sarajevski,  Srednjobosanski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton  su dostavili brojčane podatke o kaznama, i to:

–  Sarajevski kanton – 2 prekršajna naloga zbog kršenja članka 10. st. 1. Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i 3 prekršajna naloga zbog kršenja članka 13. st. 1 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.

–  Srednjobosanski kanton – 18 rješenja o otklanjanju nedostataka u vezi sa nadzorom nad primjenom spomenutih članaka spomenutih zakona

–  Tuzlanski kanton – nakon 29 inspekcijskih nadzora u trgovačkim radnjama, zabilježena su 4 pregleda u kojima su konstatirani prekršaji, koji se odnose na članak 10. Zakona o unutarnjoj trgovini

–  Unsko – sanski kanton – 178 prekršajnih naloga tržišne i 132 naloga turističko-ugostiteljske inspekcije s tim što nije precizirano da se isti odnose na navedene članke spomenutih zakona.

Iz CEM-a navode kako kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona nije dostavila tražene podatke.

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o pravima djeteta, smatramo da su nadležni organi dužni više se posvetiti provedbi Konvencije, a koje se tiču zdravlja i zdravstvene zaštite, kao i zloupotrebe štetnih supstanci i usmjeriti svoje aktivnosti ka sistemskom rješavanju tog problema, kako taj problem ne bi i dalje bio prisutan i uništavao živote mladih ljudi, ali i svih pripadnika društva, ističu iz  Centra za edukaciju mladih  CEM-a.

Iz te organizacije pozivaju vlasnike trgovačkih i ugostiteljskih objekata i prodavače, posebno za vrijeme predstojećih praznika, na poštivanje zakona i zakonskih odredbi koji se tiču njihove djelatnosti i prodaje/točenja alkohola maloljetnicima, kao i roditelje, škole, nadležne institucije i druge, da daju svoj doprinos u suzbijanju ovog problema, koji je u velikoj mjeri zahvatio naše društvo, kako ne bismo postali svjedoci novih tragedija prouzročenih upotrebom alkohola.

CEM će i u budućnosti poduzimati mjere i aktivnosti kako bi upozorio društvo i ukazao na problem alkoholizma među mladima te u svrhu njegove prevencije i suzbijanja i na taj način nastojati smanjiti negativne utjecaje alkohola na ekonomski, zdravstveni i socijalni aspekt u društvu, po uzoru na zemlje Europske unije.

(Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

KOMENTARI