instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Italija zaplijenila superjahtu vrijednu 700 miliona dolara zbog veze s Putinom

Italija zaplijenila superjahtu vrijednu 700 miliona dolara zbog veze s Putinom

Nakon višesedmične istrage, italijanske vlasti objavile su u petak kasno navečer da su zaplijenile superjahtu vrijednu skoro 700 miliona dolara, rekavši da njen vlasnik ima “značajne ekonomske i poslovne veze” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Proteklih dana, Šeherezada, kako se zove ogromni luksuzni brod, pokazivala je znakove spremnosti za isplovljavanje, očigledno s ciljem da napusti luku prije nego što ga italijanska vlada zauzme. Međutim, kasno u petak, italijanska policija se ukrcala na jahtu koja posjeduje dvije helikopterske palube, teretanu i bazen koji se pretvara u plesni podij. Policija je saopćila posadi da brod neće isploviti.

Italijansko ministarstvo finansija objavilo je da je istragom utvrđeno da je vlasnik broda, koji nije imenovan, osoba koja je ugrozila mir i međunarodnu sigurnost i da su radnje te osobe predstavljale podrivanje ili prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnost Ukrajine.

Ministarstvo je također preciziralo hitnost implementacije ograničenja kao razlog za zamrzavanje plutajuće i izuzetno skupe imovine.

Italijanske vlasti, koje su zaplijenile vile i jahte koje pripadaju sankcionisanim ruskim oligarsima, navele su u saopštenju da su zaplijenile brod koji se nalazi u luci Marina di Carrara, na sjevernoj obali Toskane, čak iako se osoba koju su identifikovali kao njenog tehničkog vlasnika trenutno nije pojavila na evropskoj listi sankcija.

Dodali su da ne mogu imenovati osobu sve dok Evropsko vijeće ne objavi ime, a odbor italijanske vlade zadužen za zaštitu finansijske sigurnosti zemlje pozvao je da se ime te osobe doda na listu.

KOMENTARI