instant fap

Ivanić i Dodik: Popis stanovništva crvena linija ispod koje RS ne može ići

Ivanić i Dodik: Popis stanovništva crvena linija ispod koje RS ne može ići

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, na sastanku održanom danas u Banjaluci saglasili su se da je popis stanovništva u BiH crvena linija ispod koje RS ne može ići.

“Moj stav vezano za popis je da se on ponovo mora vratiti u nadležne institucije, da sve što je urađeno, urađeno je suprotno interesima BIH, a posebno suprotno interesima RS i srpskog naroda”, rekao je Ivanić.

Istakao je da će posebno tražiti da se provjere informacije o tome da je Tužilaštvo BiH vršilo direktni pritisak na nadležne osobe i tražiće od institucija koje su za to zadužene da tu informaciju provjere.

20160602_2_17224569_10879064_Web

“To je stvar o kojoj se potpuno javno priča u političkim krugovima u Sarajevu. Tražiću vrlo jasno izjašnjenje da li je to tačno ili nije. Ima stavova koji kažu da je Jukić (Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH) tu odluku donio nakon razgovora u Tužilaštvu”, kazao je Ivanić.

On je kazao i da, ako se nastavi inaćenje i pokušaj preglasavanja RS, za njega rezultati popisa neće biti validni. Objasnio je da se na rezultate popisa poziva u Ustavu RS, Ustavu FBiH, te zakonima o državnoj službi BiH, lokalnoj samoupravi RS, državnim službenicima RS, o državnoj službi u FBiH i Zakon o odbrani BiH.

“To su sve značajni zakoni, ovakvi rezultati popisa neće biti prihvatljivi i podržavam stav Dodika da naši predstavnici u statističkim institucijama, ukoliko se stvari ne vrate nazad, ne trebaju svojim prisustvom davati legitimitet ovakvim rezultatima popisa”, rekao je Ivanić.

Dodik je izrazio zadovoljstvo sastankom.

“Odluka o metodologiji za popis je neprihvatljiva. Ona se odbacuje i za RS neće biti primjenjiva. Nikakve pravosudne ni druge institucije BiH ne mogu da se upliću u to, Sud i Tužilaštvo BiH sa svojim političkim predznakom, koji su već dokazali, nemaju od nas nikakvu podršku da bi mogli na tu temu odlučivati”, rekao je Dodik.

On je rekao da će pratiti razvoj situacije i dati Agenciji za statistiku RS nalog za prestanak komunikacije s ostalim statističkim organizacijama u BiH.

“Očekujem da će i ljudi koji su u ime Srba i RS imenovani u statističku organizaciju BiH prilagodi svoje ponašanje tako da ne daju ne samo popisu nego i organu legitimitet dok se to pitanje ne riješi”, rekao je Dodik.

Ukoliko i to ne bude tako, Dodik očekuje da će predstavnici RS u Parlamentu i Savjetu ministara BiH imati jasan stav kao i Ivanić i da će svoje ponašanje prilagoditi toj odluci.

“Ovo je crvena linija ispod koje RS ne može da ide”, rekao je Dodik i dodao da je vidljivo da je prekršen zakon i da je bilo tužilačkog uticaja na ovakvu odluku.

Istakao je da jasne informacije govore da je direktor sat prije odluke bio u Tužilaštvu BiH i došao u strahu i saopštio tu odluku koja nije bila usaglašena.

“196.000 ne može da uđe ni u kakvi statistički broj u BiH. RS je protiv toga. Očigledno da su malverzacije oko popisa koje su bile poznate u samom toku popisa stanovništva sada izašle na vidjelo na koji način i zbog čega je to rađeno”, rekao je Dodik i dodao da će rezultati popisa biti relevantni samo bez spornih 196.000 ljudi.

Sastanak Ivanića i Dodika održan je prvi put u kabinetu Ivanića, jer su do sada njihovi sastanci održavani u Palati Republike. Istakli su da će nastaviti sa sastancima jer se o ovakvim pitanjima mora razgovarati u interesu RS.

Odgovarajući na pitanja novinara o preglasavanju Ivanić je istakao da je odluku na neki način donio predstavnik HDZ-a.

20160602_2_17224569_10879057_Web

“Realno ne vjerujem da je prevario samo mene. Mislim da su odnosi Dodika i Čovića bili čak i malo bolji. To je generalna prevara koja je neprihvatljiva i to je bila linija koja je mene dovela do toga da nema šanse da dopustim da se prevara kao metod odlučivanja u BiH afirmiše. Neću to nikad prihvatiti, spreman sam da stvari vratimo u normalu i da razgovaramo normalno, ali prevare kako mehanizam političkog funkcionisanja u BiH neće imati moju podršku”, rekao je Ivanić.

Dodik je istakao da on vjeruje da treba dogovarati stvari, ali da za razliku od Ivanića ne vjeruje u dogovor.

“Mi nemamo pravo da budemo prevareni, da si dozvolimo da vjerujemo”, dodao je Dodik.

Na novinarsko pitanje da li ovaj sastanak nagovještava moguću koaliciju SNSD-a i PDP-a, obojica su odbila takvu mogućnost.

KOMENTARI