Ivanić: “Dodikov poziv za referendum o NATO-u jeftina je priča”

HomeBiH

Ivanić: “Dodikov poziv za referendum o NATO-u jeftina je priča”

Nema uslova za sastanak lidera jer će Lagumdžija biti u SAD

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, izjavio je za agenciju Anadolija da su poruke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o potrebi održavanja referenduma u RS o ulasku BiH u NATO „jeftina politička priča, kojom želi sačuvati naklonost biračkog tijela pred lokalne izbore“.

Ivanić je naglasio da Dodik priča jedno, a radi nešto sasvim drugo: „Vidi se to iz izjave o tome da bi se referendum održao za nekoliko godina. Ono što je važnije jeste činjenica da se Dodik nijednom riječju nije usprotivio da BiH bude na samitu u Čikagu uključena u Akcioni plan za članstvo (MAP). Isto tako, ako se protivi članstvu u NATO, zašto je onda sa predsjednicima šest vladajućih stranaka na sastanku u Banjaluci potpisao sporazum za rješavanje pitanja vojne imovine koja je uslov za MAP“, rekao je Ivanić.

Bivši šef bh. diplomatije komentirao je za Anadoliju i pojačane napore turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua da BiH na samitu NATO-a u Čikagu bude uključena u MAP: „U narednim danima u Sarajevo će doći i ministri inostranih poslova drugih zemalja koji će takođe lobirati za BiH po istom pitanju“, istakao je Ivanić, prenosi Anadolija.

Dodikov stav o ulasku BiH u NATO dijeli Srpska demokratska stranka (SDS). Nakon okončanja opštih izbora 2010. Dodikov SNSD i SDS su potpisali Platformu o zajedničkom djelovanju na državnom novu. U toj Platformi obje su se stranke obavezale da će u RS biti raspisan referendum o ulasku BiH u NATO.

Geopolitičar i predsjednik Centra za stratešku saradnju iz Banjaluke, Predrag Nikolić, izjavio je za agenciju Anadolija da se u RS-u o NATO integracijama ne bi smjelo ni govoriti „ jer je to ravno geopolitičkom samoubistvu“.

Nikolić je pojasnio:“ Nikada nije ni trebalo patiti od poltronskog sljepila, a pogotovo je štetno iz tog razloga sada previdjeti da slabe sile koje Srbima ne žele dobro. Bilo bi pogubno da im sada padnemo u saveznički zagrljaj, umjesto da se od njih distanciram“, rekao je geopolitičar iz Banjaluke i istakao da SDS treba da odigra važnu ulogu u sprječavanju daljeg puta RS ka NATO-u. „Vlast u RS je krajnje sumnjiva po tom pitanju. Njeno protivljenje atlantskim integracijama izgleda da je samo deklarativno. Ulaskom u NATO nećemo više biti kontrolori sopstvene sudbine, a izgubićemo i ruskog garanta opstanka RS i ući u krajnje neizvjesnu situaciju“, ocijenio je Nikolić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da će „odluka o priključenju Bosne i Hercegovine NATO savezu, u Republici Srpskoj biti donesena na referendumu za nekoliko godina, kada za to bude vrijeme“.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo zbog pojačane diplomatske aktivnosti Turske kako bi BiH na samitu u Čikagu postala članica MAP-a. „Republika Srpska  će donijeti odluku o NATO-u, a ne nikakav turski ministar“, poručio je predsjednik Republike Srpske.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0