Ivanić: Pripadnici OSBiH u Afganistanu istinski ambasadori svoje zemlje

HomeVijestiBiH

Ivanić: Pripadnici OSBiH u Afganistanu istinski ambasadori svoje zemlje

Blokada Mladena Ivanića mogla bi ugroziti kredit od MMF-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izvršio je smotru jedinica Oružanih snaga BiH (OSBiH) angažiranih u operaciji podrške miru “Odlučna podrška” u Afganistanu te čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Dan OSBiH i zahvalio im za snažnu ulogu u očuvanju mira u ovoj zemlji.

– Način i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokom nivou profesionalne pripremljenosti. Sve to pokazuje da ste istinski ambasadori svoje zemlje – kazao je Ivanić u obraćanju pripadnicima OSBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH obavijestio je pripadnike OSBiH da je Predsjedništvo usaglasilo dokument “Pregled odbrane”, koji bi trebalo da dovede do bolje opremljenosti i standarda Oružanih snaga BiH.

Svečanosti obilježavanja Dana OSBiH prisustvovali su predstavnici vojski zemalja koje učestvuju u operaciji “Odlučna podrška” u Afganistanu, a komandant vojne baze u Bagramu, generalmajor John Thompson, izrazio je zahvalnost pripadnicima OSBiH, istakavši njihovu visoku profesionalnost i odgovornost u radu.

U operaciji podrške miru “Odlučna podrška” učestvuje 55 pripadnika kontingenta OSBiH, a u vojnoj bazi Bagram nalaze se tri oficira, deset podoficira i 32 vojnika, od kojih su tri žene, te deset pripadnika u bazi Mazar Sharif na sjeveru Afganistana.

U okviru posjete, Ivanić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, koji je također član državne delegacije u posjeti Afganistanu, prethodno su u Kabulu razgovarali s komandantom misije “Odlučna podrška”, generalom Johnom Nicolsonom.

Nicolson ih je informirao o jačanju afganistanskih oružanih snaga koje se bore za stabilizaciju stanja u svojoj zemlji i zahvalio BiH za učešće u operaciji podrške miru u Afganistanu, naglasivši da BiH time šalje pozitivnu poruku.

Također, Ivanić i delegacija BiH razgovarali su i s generalmajorom Thompsonom, koji je istakao izuzetnu profesionalnost bosanskohercegovačke jedinice.

U delegaciji BiH koja od jučer boravi u Islamskoj Republici Afganistan su, osim Ivanića, i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića – Igor Planinić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića – Selmo Cikotić te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Đerić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0