instant fap

Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva

Ivo Komšić novi gradonačelnik Sarajeva

Gradsko vijeće Sarajeva na jučerašnjem nastavku konstituirajuće sjednice napokon je izabralo novog gradonačelnika Sarajeva. Ivu Komšića, kandidata SDU koji je dobio 15 glasova, dok je Igor Kamočaji iz SDP-a jedini protukandidat na svojoj strani imao 12 ruku. Izboru gradonačelnika, odnosno sjednici Vijeća prethodili su međustranački dogovori i Kolegij Vijeća.

Nakon izbora, Komšić je kazao kako je neophodno da se simbolička funkcija gradonačelnika Sarajeva učini važnijom.
Nova sjednica

– Moramo se ponašati u skladu sa tom snažnom simboličkom funkcijom koju ima gradonačelnik, ali i Gradsko vijeće. Ne smijemo kopirati političku situaciju sa viših nivoa vlasti koja je prilično komplikovana i teška. Želim da svi politički subjekti budu jedinstveni oko glavnih odluka koje će se donositi i da radimo kao jedan tim, a ne kao zaraćene strane. Ne vidim ovoliku potrebu za tenzijama u Vijeću i Gradu Sarajevu i nastojat ćemo da se one smanje. Radit ćemo na integraciji Grada jer mi nismo institucija koja može mijenjati zakone i Ustav. Ali, možemo integrisati Grad funkcionalno kroz projekte koje je započela prethodna vlast, naglasio je Komšić.

Prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sabahudina Delalića, naredna sjednica na kojoj će jedina tačka biti oko dodjele Šestoaprilske nagrade održat će se već prekosutra, dok će u narednim danima biti održana još jedna, na kojoj će se raspravljati o budžetu.

KOMENTARI