instant fap

Iz divovskog pitona izvađeno 87 jaja

Vlasti na Floridi upozoravaju na moguće probleme sa divovskim zmijama

U američkoj državi Floridi, tačnije u nacionalnom parku Everglades, uhvaćen je Burmanski piton dužine pet metara i 18 centimetara čija težina iznosi 74,4 kilograma.
Prema saopštenju Univerziteta u Floridi, u ovom do sada najvećem uhvaćenom pitonu svoje vrste pronađeno je 87 jaja. Piton je poslan na istraživanje u Muzej za historiju prirode u Floridi.

Službenik muzeja Kenneth Krysko je u izjavi novinarima rekao da je u stomaku pitona pronađeno perje uz pomoć kojeg će ustanoviti čime se ova ogromna zmija hranila.

Burmanski piton je poznat po tome što nakon gušenja, proždire cijelu životinju. Najčešće su to velike životinje poput jelena i krokodila. Burmanski pitoni čije je prebivalište inače prostor Jugoistočne Azije, na prostore Floride došli su nakon što je uragan Andrew pogodio ovo područje 1992. godine.

Prema procjeni stručnjaka, Nacionalni park Everglades je zbog tople i vlažne klime utočište za oko deset hiljada pitona ove vrste.

Vlasti upozoravaju da ne postoji način da se zaustavi razmnožavanje ove vrste jer je Florida poznata po velikoj količini prirodnih resursa.

Na području Floride postoji zakon prema kojem je zabranjen lov na pitone. Međutim, njihovo dinamično razmnožavanje predstavlja veliku prijetnju, ako se uzme u obzir da je samo u Nacionalnom parku Florida u razdoblju od 2000. do 2001. godine broj zmija povećan za 1825.

Biolog Muzeja za historiju prirode Rob Robins je rekao da je ovu vrstu zmije nakon što se nastanila na područje Nacionalnog parka Everglades nemoguće istrijebiti.

Robins je upozorio na mogućnost pojave još većih zmija na ovom području.

KOMENTARI