instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Iz Japana do Oregona doplutao 165 tona težak betonski dok

Iz Japana do Oregona doplutao 165 tona težak betonski dok

U Tokiju je službeno objavljeno da je u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011., poginulo i nestalo 18 879 osoba. Znanstvenici procjenjuju da su potres i plimni val za sobom ostavili oko 20 milijuna tona raznog materijala

Ogromni betonski dok, koji je kada je katastrofalni tsunami koji je pogodio prošle godine Japan istrgnut iz ribarske luke Misawa, doplutao je do obala američke države Oregon, prešavši put od 8050 kilometara, izvještavaju svjetski mediji. Masivni blok betona, 20 metara dug i težak 165 tona, nasukao se na obalu u jugozapadno od Portlanda, a njegovo podrijetlo je potvrdila metalna ploča s imenom luke pronađena na doku.

Prva ispitivanja su pokazala da nije radioaktivan, međutim znanstvenici upozoravaju da je plutajući Tihim oceanom mogao pokupiti životinjske i biljne vrste koje nisu uobičajene na zapadnoj obali SAD, poput jedne pronađene vrste zvjezdače, koja inače obitava u japanskim vodama. Prilikom potresa iz luke Misawa otrgnula su se četiri doka, od čega dva još nisu pronađena. Zapadna obala SAD zasuta je krhotinama i smećem koji nakon tsunamija plutaju Pacifikom: u travnju je američka obalna straža potopila brod koji je iz Japana doplutao do Aljaske, a mjesec dana kasnije jedan je Japanac prepoznao svoj Harley Davidson kojeg je ocean u kontejneru izbacio, nakon puta od gotovo 6400 kilometara, na plažu u Kanadi. Japanski znanstvenici procjenjuju da su potres i plimni val za sobom osatvili oko 20 milijuna tona raznog materijala, od čega je veliki dio, nakon što se voda povukla, zadržao na kopnu, jedan je dio val povukao na dno mora, no moguće je da još barem milijun tona krhotina pluta Pacifikom.

U Tokiju je danas također službeno objavljeno da je u potresu i tsunamiju 11. ožujka 2011., poginulo i nestalo 18 879 osoba. U prvim mjesecima nakon tsunamija ukupan broj žrtava procijenjen je na više od 25.000, jer su neidentificirana tijela bila brojna, jednako kao i izjave o nestanku osoba čija tijela nisu pronađena. Zasad je pobrojana 15.861 preminula osoba ali 3018 se još smatra nestalima jer tijela nisu pronađeno. Istovremeno, nekoliko stotina tijela ostaje anonimno u mrtvačnicama u stanju koje teško može omogućiti prepoznavanje. Zbog toga je više od 4000 osoba i dalje mobilizirano u potrazi i drugim potrebnim akcijama, od kojih više stotina u prefekturi Fukushima gdje su potrage bile složenije zbog radioaktivne kontaminacije nakon nesreće nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.