Iz Njemačke se vratio da bi osnovao firmu: Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu

HomePozitivne priče

Iz Njemačke se vratio da bi osnovao firmu: Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu

5 spektakularnih prirodnih atrakcija BiH

Iako je Edvin Valentić u Njemačkoj imao platu od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i da radi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu. Ali za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao nešto drugačiji put.

Dao je otkaz u firmi u kojoj je radio i zaputio se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem da ovdje osnuje firmu.

– U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. aprila prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, ja sam bio ozbiljan. Odlučio sam da dam otkaz u firmi u kojoj sam radio, da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i pokušam u životu napraviti nešto više, ispričao je Valentić.

ako je u Njemačkoj imao platu od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio.

– Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih mašina i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe, objasnio je Edvin.

U početku Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da vrlo brzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije “Lutze Group” za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sistema u sektoru mašinstva i postrojenja za kompanije koje se bave “krupnim” transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

SLUČAJAN SUSRET

– Tri dana prije isteka otkaznog roka u firmu gdje sam radio došli su radnici da nešto poprave. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se da li u BiH postoji nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je uglavnom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvalitetu u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu, priča Valentić za BiznisInfo.

Odmah sutradan ih je pitao da li su zainteresovani da prošire tržište.

– Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem da želim da ove tehnologije dovedem u BiH. Oni su se odmah složili i rekli da im treba za ovaj region neko ko priča njemački jezik, kaže Valentić.

Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta ovorio d.o.o. Tako je nastala firma Valex Company.

OVE TEHNOLOGIJE

Ugovor iz njemačke kompanije stigao je za dva dana a odmah je dogovoreno da iz Bosne i Hercegovine pokriva i susjedne zemlje.

Valex Company sada ima zastupništvo za opremu i reparaciju transportnih sistema – od vijaka preko tehničkih guma, trakastih trasportera u svim dimenijama, ljepila za hladne i tople vulkanizacije.

Ova oprema i alati za reparaciju primjenjuju se u svim industrijama gdje postoje transportni sistemi – najviše u rudnicima i energetskim postrojenjima, ali i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u šljunkarama, betonarama, na aerodromima…

Jedina je kompanija na našem tržištu koja ima najnovnije tehnologije za ove namjene njemačke kvalitete.

– Valex Company d.o.o. Zenica osnovana je kao društvo koje vrši posredovanje između klijenata sa teritorije Bosne i Hercegovine i njemačkog proizvođača “Lutze Group” koji svoje proizvode plasiraju širom Evrope, od Holandije preko Belgije do Francuske i šire, ističe Valentić koji u Bosni i Hercegovini ostaje kako bi dalje razvijao posao. Kazao je i kako voli našu državu i naš narod bez obzira na to što ovdje ima mnogo više problema nego u Njemačkoj.

– Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu, zaključio je Edvin Valentić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0