HomeSport

Iz NS BiH poručili svim klubovima u BiH: Formirajte udruženje premijerligaša

Izvršni odbor FS BiH zakazao sjednicu o utakmici sa Rusijom 
Saopćenje koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Nogometnog saveza BiH prenosimo od početka do kraja.

“Imajući u vidu određene komentare i upite na koji način će Savez reagovati nakon svega što se dešavalo posljednjeg vikenda na našim premijerligaškim stadionima, želimo sportsku javnost obavijestiti da su nadležni organi i tijela Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim statutarnim nadležnostima, poduzeli odgovarajuće aktivnosti u pravcu rješavanja trenutne situacije u takmičenju Premijer lige BiH i zaštite integriteta takmičenja.

U tom smislu, potrebno je napomenuti da su propisi i akti NS BiH relevantni dokumenti, a izvještaji službenih lica vjerodostojna podloga na osnovu koje će takmičarski i disciplinski organi Saveza voditi postupak, donijeti adekvatne odluke i izreći sankcije za organizatore i počinioce disciplinskih prekršaja.

Međutim, ovom prilikom želimo napomenuti da su u skladu sa propisima NS BiH i važećim zakonima, klubovi isključivo odgovorni za organizaciju utakmice, uključujući prije svega bezbjedonosne aspekte.

Savez čvrsto i odlučno stoji na stanovištu da huliganima nije mjesto na tribinama, a da nacionalizmu i šovinizmu ne treba dati ni milimetar prostora, ali u borbi sa takvim pojavama i drugim devijantnim ponašanjima, pored svih mjera i raspoloživih resursa NS BiH, neophodna je reakcija svih klubova i nadležnih organa bezbjednosti.

Kako što smo to i ranije činili, ovim putem ponovo pozivamo klubove Premijer lige BiH da preduzmu aktivnosti na formiraju udruženjenja premijerligaša, koje bi imalo ingerencije za vođenje takmičenja.

Svjesni kompleksnosti situacije, dajemo punu podršku ovoj incijativi, čija realizacija bi omogućila Savezu da u punom kapacitetu izvršava svoje redovne statutarne aktivnosti i ostvaruje definisane ciljeve.

Želimo naglasiti da se NS BiH, uz alaramantno stanje u kojem se trenutno nalazi sport i ostali sportski savezi u našoj zemlji, bori sa svim pratećim poteškoćama i dosljedno realizuje zadatke u skladu sa strateškim opredjeljenjima.

Adekvatnom primjenom propisa i smjernica od strane FIFA i UEFA, a bez obzira na populističke i jednostrane poruke iza kojih se kriju pojedinci i njihove slabosti, NS BiH će nastojati postići najbolje rezultate ne osvrčući se na date okolnosti realiteta koji nas okružuje.

Komitet za takmičenje i Disciplinska komisija će na današnjim sjednicama definisati konkretne mjere i njihove odluke će biti objavljene, a NS BiH će nastaviti svoj rad zacrtanim razvojnim putem uz dalje aktivnosti na prevazilaženju trenutnog stanja u premijerligaškom takmičenju, sa ciljem stvaranja ambijenta koji će, prije svega,osigurati bezbjedne uslove na stadionima i kvalitetne nogometne predstave na zadovoljstvo svih navijača”, saopćeno je na zvaničnoj stranici NS BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0