instant fap

Iz Opela stigao redizajnirani Grandland

Iz Opela stigao redizajnirani Grandland

Kompanija Opel je zvanično predstavila svoj Grandland koji je “zategnuo bore” i donio nekoliko značajnih promjena.

Opel je u oktobru 2020. godine predstavila redizajnirani subkompaktni crossover Crossland, a sada je došlo vrijeme za njegovog većeg brata koji je također prošao isti tretman. Oznaka X je, kao i u slučaju ostalih novijih modela iz Russelsheima, u potpunosti izbačena, a Grandland je podvrgnut nekim promjenama eksterijera i unutrašnjosti.

Usvojio je Opelov prepoznatljivi dizajn prednje maske pod nazivom Vizor, koji je prisutan i na superminiju Corsa i crossoveru Mokka, dok su matrix LED dnevna svjetla posuđena od flagshipa Insignia. Svaki svjetlosni sklop posjeduje po 84 diode, a Opel je dodatno unaprijedio vidljivost sa sistemom noćnog vida koji omogućava infracrvena kamera. Ta kamera može detektovati ljude i životinje na udaljenosti do 100 metara.

Više promjena je napravljeno u unutrašnjosti gdje je Grandland dobio redizajniranu armaturnu ploču kako bi se uklopio dvostruki ekran. Rješenje je slično onom u modelu Mokka, a skuplje verzije se mogu dobiti sa 10-inčnim ekranom osjetljivim na dodir namijenjenim infotainment sistemu.

Neka dugmad su drugačija, a i ventilacijski otvori imaju drugačiji oblik. Ručica automatskog mjenjača je nešto manje masivna, tako da kabina ima moderniji izgled. Promjene unutrašnjosti se mogu nazvati značajnim uzimajući u obzir činjenicu da se radi o faceliftu, a ne o modelu nove generacije.

Opel je Grandland opremio s više tehnologije u koju spada i 360 kamera te adaptivni tempomat sa stop&go funkcijom ukoliko se radi o modelu sa automatskim mjenjačem. Redizajnirani crossover dolazi i sa aktivnim sistemom držanja vozila u traci, kao i automatskim asistentom pri parkiranju koji parkira i isparkira vozilo.

O pogonu zasad nema detalja, ali se na fotografijama vidi plug-in hibridna verzija. Prethodna verzija je pokretana 1,6-litarskim turbobenzincem s dva električna motora i ukupnom snagom od 296 KS i 450 Nm obrtnog momenta, što znači da ima pogon na sva četiri točka.

Detalji se očekuju u narednim sedmicama, a isporuke kupcima na jesen.

KOMENTARI