HomeVijestiGlobus

Izabrana je riječ koja je obilježila 2016. godinu

Majka poslala dramatičan apel roditeljima: Ne spavajte daleko od dječje sobe

Portal Dictionary.com jedan je od svjetski poznatih portala koji se bave istraživanjem riječi, njihovim definiranjem, te koja već dugi niz godina pomaže ljudima da lakše i tačnije upotrebljavaju jezik.

Iako svakodnevno, na osnovu pojedinih statistika, administratori ovog portala biraju riječ koja je obilježila taj dan, jedan od njihovih najzanimljivijih izbora je izbor za “riječ godine”.

Tokom 2016. godine, prema tvrdnjama portala Dictionary, najpopularnija riječ je bila “Ksenofobija, koja je pretraživana najviše u vrijeme najvećih svjetskih događaja, kao što su Brexit i američka predsjednička kampanja, a povezivala se često i sa pojmovima političko nasilje, izbjeglička kriza, prava transseksualaca u SAD-u i slično.

Kako se navodi, korisnici interneta ovu riječ su najviše pretraživali na dan kada je Velika Britanija izglasala izlazak iz Europske unije, a pretraživanje ove riječi poraslo je za nevjerovatnih 938 posto u periodu između 22. i 24. juna, dok je ogroman porast zabilježen i 29. juna, sve za vrijeme predsjedničke kampanje u SAD-u, posebno nakon izjave odlazećeg predsjednika, Baracka Obame, koji je rekao da kampanja republikanca Donalda Trumpa nije mjerilo populizma, “već nativizma i ksenofobije”.

Također, administratori ove stranice definisali su da je ksenofobija “strah ili mržnja prema strancima i ljudima različite kulture“, te se navodi da je potekla od grčkih riječi Xenos, što označava stranca ili gosta, te Phobos, što označava strah ili paniku.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0