Izbori u Austriji: Kurz stigao do nove pobjede, pala podrška za ekstremnu desnicu

HomeVijestiGlobus

Izbori u Austriji: Kurz stigao do nove pobjede, pala podrška za ekstremnu desnicu

Amel Salihbašić, Bosanac iz Beča koji je sam napravio i odštampao turistički vodič BiH

Podrška za austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ) smanjila se za više od trećinu glasova, a birači su kaznili ovu ekstremno desničarsku stranku na općim izborima zbog korupcijskom skandala koji je oborio vladu ranije ove godine.Izgleda da će nekadašnji kancelar, 33-godišnji Sebastian Kurz, vratiti poziciju najmlađeg lidera na svijetu nakon što je njegova konzervativna Narodna stranka (ÖVP) osigurala 37,1 posto glasova – najveći uspjeh ove stranke od 2002. godine.

Stranka zelenih je drugi najveći pobjednik na izborima u nedjelju, postigavši najbolje rezultate na izborima sa 14 posto dobijenih glasova. Stranka lijevog centra Socijaldemorkatska partija (SPÖ) izgubila je veliki broj glasova i došla na historijski minimum od 21,7 posto glasova, piše Guardian.

FPÖ, čiji je nekadašnji čelnik Heinz-Christian Strache podnio ostavku u maju zbog video snimka u kojem tadašnji vicekancelar nudi finansijski vrijedne javne ugovore u zamjenu za političku podršku ženi za koju je on smatrao da je nećakinja ruskog oligarha, ostvarila je treće mjesto sa 16,1 posto glasova, što je pad od oko 10 posto.

Od juna, Austriju vodi tehnička vlada na čelu sa ustavnom pravnicom Brigitte Bierlein, nakon što je Kurz postao prvi kancelar u modernoj istoriji te zemlje da mu se izglasa nepovjerenje.

Međutim, rezultati izbora u nedjelju pokazuju da je Kurz, koji je postao ministar vanjskih poslova kada je imao 27 godina i koji je redizajnirao imidž ÖVP-a otkako je preuzeo liderstvo u stranci, izašao netaknut iz onoga što je sada poznato kao “skandal na Ibizi”.

Stranka zelenih, koja 2017. godine nije uspjela dobiti ni 4 posto glasova potrebnih da pređe prag što je prvi put da se tako nešto desi ovoj stranci od 1983., dobila je dodatnih 10,2 procentnih poena što je dovoljno da ponovo uđu u parlament.

Ovo je potaklo špekulacije da bi ih Kurz mogao pozvati da formiraju vladu, možda u trosmjernom savezu s pro-biznis, liberalnom strankom NEOS, koja je dobila 7,8 posto podrške na izborima.

Dok su pristalice Zelenih slavili rezultat, koaliciju s ÖVP podržava samo trećina njihovih članova.

Husagić: ÖVP i FPÖ imaju većinu, ali je upitno da li će ta vlada i biti konstituisana

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije, kazao je da nisu zadovoljni rezultatom izbora iako su završili na drugom mjestu daleko ispred desničara, ali daleko iza konzervativne partije Sebastiana Kurza.

“Veoma zabrinjavajuće je da se razmjena glasača pretežno dešava unutar dva bloka, desnog i lijevog. Koliko je SPÖ i druge ljevičarske partije izgubile toliko su Zeleni vratili svoje glasove i sad se nalaze malo više od rezultata pretposljednjih izbora. Nešto slično se desilo i u desnom bloku. Glasači koji su bili razočarani aferama FPÖ su glasali za Sebastiana Kurza. Nažalost, ako ovako ostane koalicija ljevičarskih partija neće nikad biti moguća. Desničari opet imaju većinu sa kojom mogu da naprave vladu”, izjavio je Husagić.

Na pitanje kako će izgledati buduća vlada, Husagić je rekao da ÖVP i FPÖ imaju većinu i da bi mogli napraviti vladu ali zbog svih skandala je upitno da li će ta vlada i biti konstituisana.

“Postoje već izjave od pojedinaca iz desničarske FPÖ da oni idu u opoziciju. U tom slučaju ostaju dvije mogućnosti, ili da konzervativci idu sa Zelenim ili sa SPÖ. Mišljenja sam da koja god od ove dvije partije uđe u koaliciju sa njima, na sljedećim izborima će doživjeti debakl”, smatra Ahmed Husagić.

Dodao je da u SPÖ nisu zadovoljni rezultatom ali da ipak vidi jednu mogućnost i to da se pristupi temeljitim promjenama kako organizacionim tako i personalnim.

“A ono što je najvažnije, socijaldemokratija treba jedan novi narativ jer samo sa pojedinačnim mjerama se ne može konkurirati populističkim partijama”.

Na pitanje kako su prošli desničari nakon skandala sa Stracheom, Husagić je kazao da su oni kažnjeni sa minus 10 procenata.

“Kod njih će se desiti sigurno promjene. Pitanje je i kako će se ponašati i bivši predsjednik partije HC Strache. Postoje naznake da on planira osnovati novu partiju. Mislim da će FPÖ trebati dosta vremena da se konsolidira”, kazao je naš sagovornik.

Sa Stracheom koji je smijenjen sa dužnosti i FPÖ pod novim vodstvom, ponovni savez između konzervativaca i krajnje desnice smatra se najvjerovatnijim ishodom – do nedjelje navečer, kada je stranka imalo znatno manje podrške nego što se očekivalo. Na austrijskoj televiziji njegov generalni sekretar Harald Vilimsky rekao je da FPÖ “nema mandat” za ulazak u još jednu koaliciju s Kurzom.

Stranka, koju predvodi tvrdolinijaški bivši ministar unutrnjih poslova Herbert Kickl i predsjednički kandidat 2016. Norbert Hofer, otvoreno pozivaju da ponovo sarađuju sa ÖVP. Video snimka njihove kampanje pokazuju kako Hofer prilagođava portret na zidu 33-godišnjeg bivšeg kancelara kako bi ga ispravio da se ne naginje previše lijevo.

Za Kurza bi obnovljeni pakt sa reorganiziranom krajnjom desnicom vjerovatno bi pomjerio ravnotežu snaga u njegovu korist. Prije izbora u nedjelju, činilo se da je već isključio mogućnost dodjele funkcije Kicklu.

Kurz također zna da agresivniji stil desničarskog populista lakše može obuzdati ako ih drži blizu, a ne da ih gura prema opoziciji.

Uprkos tome, širom zemlje postoji snažno protivljenje savezništvu ÖVP-FPÖ, kao i u Kurzovoj stranci. Tokom godinu i po koliko je FPÖ učestvovao u austrijskoj vladi, uspio je da izazove veliki broj manjih i većih skandala, piše Guardian.

Kako je glasao Beč

Član gradske vlade u Beču i šef Pokrajinskog izbornog štaba, Jürgen Czernohorszky objavio je preliminarne rezultate za Beč. Bez glasačkih listića za glasanje u odsustvu, odaziv birača na bečkim biračkim mjestima bio je 51,37 posto, odnosno 590.638 glasova. Izlaznost birača na posljednjim izborima 2017. godine iznosila je sa 692.698 glasova 60,02 posto.

Objavljeni su sljedeći rezultati za Beč:

• ÖVP – Austrijska narodna stranka: 140.880 glasova (24,07 posto)
• SPÖ – Socijaldemokratska partija u Austriji: 168.868 glasova (28,85 posto)
• FPÖ – Slobodarska stranka Austrije (FPÖ): 83.350 glasova (14,24 posto)
• NEOS – NEOS Nova Austrija: 51.009 glasova (8,71 posto)
• SADA (Jetzt) – Lista Pilz: 18.576 glasova (3,17 posto)
• ZELENI (Grüne) – Zelena alternativa: 111.306 glasova (19,02 posto)
• Alternativne liste, KPÖ Plus, Ljevica i Nezavisni: 4.680 glasova (0,80 posto)
• Promjena (Wandl) – Odlazak na zajedničko dobro sutra uz dobar posao, pristupačno stanovanje i radikalnu klimatsku politiku. Ima puno toga za pobjedu: 3.016 glasova (0,52 posto)
• BPÖ – Stranka piva Austrija: 3.651 glasova (0,62 posto)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0