Izbori u Španiji: Pobjeđuje Rajoyeva Narodna stranka

HomeVijesti

Izbori u Španiji: Pobjeđuje Rajoyeva Narodna stranka

Zbog pandemije uvoz automobila u našu zemlju pao za 87 posto

Vladajuća Narodna stranka desnog centra osvojila je na španjolskim parlamentarnim izborima najviše glasova te će imati između 117 i 121 zastupnika u parlamentu od 350 mjesta, a druga politička snaga u zemlji postaje lijeva koalicija Ujedinjeni možemo nadmašivši umjerenu ljevicu koju gotovo 40 godina predstavlja PSOE, pokazuje prva izlazna anketa.

Biračka mjesta zatvorena su u 20.00 sati nakon što su Španjolci na ponovljenim izborima pokušali izvući zemlju iz političke blokade u kojoj se nalazi posljednjih šest mjeseci.

No i prve izlazne ankete pokazuju da su četiri vodeće stranke, baš kao i nakon izbora u decembru, raspršile mjesta u parlamentu čime bi mogli slijediti sedmice neizvjesnih pregovora, prenosi index.hr.

Narodna stranka (PP) Mariana Rajoya, na vlasti od 2011. godine, nije uspjela dobiti natpolovičnu većinu od 176 mjesta te će biti prisiljena tražiti koalicijskog partnera, baš kao i prije 189 dana, prema anketi državne televizija RTVE.

Ujedinjeni možemo, koalicija Podemosa i Ujedinjene ljevice, dobiva između 91 i 95 mjesta dok tradicionalna stranka lijevog centra Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) prvi put u povijesti pada na treće mjesto s 81 do 85 zastupnika, pokazuje anketa.

Stranka centra Građani (Ciudadanos) mogla bi dobiti između 26 i 30 zastupnika čime se uz PSOE svrstala među velike gubitnike budući da je u decembru osvojila 40 mjesta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: