instant fap

Izbori u Srebrenici neće biti ponovljeni

Apelaciono odjeljenje Suda BiH nije odlučivalo niti se odluka na bilo koji način odnosi na rezultat izbora odnosno na suštinu zahtjeva, nego na pravnu osnovu odbijanja zahtjeva za poništenje izbora od Centralne izborne komisije, saopćeno je iz građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu” povodom odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH kojim je prihvaćena žalba SNSD-a i tzv. Koalicije za Srpsku. Naime, CIK je u svojoj odluci kojom se zahtjevi SNSD-a i Koalicije za Srpsku odbijaju naveo da je žalba “nedopuštena”, iako je u obrazloženju trebalo da stoji da je “neosnovana”.

“Smatramo da je Sud BiH ovim ojačao ulogu CIK-a BiH u smislu nadležnosti nad integritetom i legalnošću izbornog procesa. Isto tako, smatramo da je jedna od osnovnih odlika vladavine prava i mogućnost i pravo žalbe”, navodi se u saopćenju.

“U ovom slučaju, cijenimo da se poraženom SNSD-u i tzv. Koaliciji za Republiku Srpsku treba omogućiti da do kraja iscrpe pravo na žalbu, prije nego što se konačno suoče sa činjenicama. CIK BiH će u zakonom predviđenom roku ponovo donijeti istu odluku – ako nije bilo dovoljno dva puta, donijet će je i treći put – o istom i ovo će samo odložiti proglašenje pobjede Ćamila Durakovića za tri do pet dana, ukoliko SNSD odluči da se žali i na tu novu odluku”, dodaje se u saopćenju.

Najvažnije, kako se ističe, i ova odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH pokazuje da je Bosna i Hercegovina zemlja vladavine zakona, ne ljudi, koliko god Miloradu Dodiku to bilo teško da shvati.

“Izbori u Srebrenici su zakoniti i legitimni. CIK BiH je donijela takvu odluku već dva puta”, naglašava se u saopćenju.

“Stava smo da što je borba teža, pobjeda je veća. Kada CIK ponovo odbije žalbu SNSD-a, ukoliko se odluči žaliti i na novu odluku, do kraja ove, odnosno najkasnije početkom iduće sedmice biće potvrđen novi načelnik Srebrenice odnosno formirana nova skupštinska većina, sa ili bez SNSD-a i SDS-a”, navode iz građanske incijative “Glasaću za Srebrenicu”.

“Građani Srebrenice bili su strpljivi prethodnih šest mjeseci i svi zajedno ćemo se strpiti još pet dana, do konačne potvrde uvjerljive pobjede Ćamila Durakovića. Izvjesno je samo jedno: da novih izbora u Srebrenici neće biti do Opštih izbora 2014. godine”, stoji u saopćenju.

KOMENTARI