instant fap

Izetbegović: Počinje me boljeti ruka pružena ljevičarskim strankama

Izetbegović: Počinje me boljeti ruka pružena ljevičarskim strankama

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će još neko vrijeme ostati pružena njegova ruka SDP-u, DF-u i Našoj stranci kada je riječ o formiranju vlasti.Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić gostovali su na Federalnoj televiziji gdje su govorili o formiranju vlasti u BiH. 

Izetbegović je rekao da su činjenice u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasne i da Centralna izborna komisija (CIK) već sutra može donijeti odluku. Poručio je da se SDA neće upuštati u formiranje vlada ukoliko CIK donese neustavnu odluku, odnosno dok Ustavni sud BiH ne donese odluku. Pojasnio je da je za SDA jedina ustavna odluka popis iz 1991. godine i princip 1-1-1. 

Predsjednik SDA komentarisao je i implementaciju odluka sudova u vezi s izbornim zakonodavstvom ističući da nije nemoguće da se napravi rješenje koje će biti sredina, odnosno koje će implementirati i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. 

“Svaki građanin morat će biti u poziciji da se kandiduje za sve pozicije i da glasa za koga hoće. To je prvi princip. Poslije toga mogu se nalaziti neka srednja rješenja”, rekao je Izetbegović. 

Što se tiče formiranja vlasti, Izetbegović je rekao da se od 2014. godine zalaže za široku programsku koaliciju. Otkrio je da je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću nakon izbora 2014. godine, na kojima je izgubio SDP, kazao: “Nemoj smatrati da si ti kriv za ovo. Bio si dobar premijer”. 

“Rekao sam Nikšiću da cijenim SDP. Ja generalno cijenim ljevičarsku opciju i smatram da je ona neophodna u BiH kao četvrta opcija, odnosno kao amortizer između nacionalnih stranaka. Kazao sam prije dvije ili tri godine da mi u toj opciji vidimo izlaz. Dakle, nismo SDA i ja sada ponudili tu koaliciju”, rekao je Izetbegović. 

Kako kaže, SDA je tražila da se u Republici Srpskoj ide zajedno, što je SDP odbio. On je rekao da ruka SDA stoji pružena odavno, a ne od septembra. 

“Da budem iskren, pomalo me počinje boljeti ta ruka. Ne samo da stoji u zraku, već sam dobio ćuške po toj ruci od SDP-a i lijevih stranaka. Kao da je SDA neki problem”, kazao je Izetbegović. 

Izetbegović je rekao da je začuđen odbijanjem jedne logične koalicije koja bi trebala napraviti vlast na svim nivoima. 

“Ta ruka će, što se mene tiče, još jedno vrijeme biti pružena. Napravili smo program i nismo dobili komentar na njega. Nadam se da dolazi do sazrijevanja”, rekao je Izetbegović. 

On je SDP-u poručio da vlast na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH teoretski nije moguće napraviti bez koalicije sa SNSD-om i HDZ-om. 

Predsjednik SDA kazao je da nije korektno da kandidat Naše stranke bude premijer u Kantonu Sarajevo s obzirom na to da je na ovogodišnjim izborima dobio deset puta manje glasova od Semira Efendića koji bi bio kandidat SDA za premijera da je SDA dio skupštinske većine.

Nikšić je rekao da je neustavna odluka CIK-a (popis 2013.) u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH crvena linija iznad koje Bh. blok neće preći, odnosno da će u tom slučaju reći ne konstituisaju vlasti. 

“OHR je vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni imaju ovlasti ukoliko se nešto radi mimo ustava”, kazao je Nikšić. 

Što se tiče izmjene Izbornog zakona BiH, Nikšić je rekao da niko ko formiranje vlasti uslovljava usvajanjem diskriminatornog Izbornog zakona BiH u SDP-u ne može imati sagovornika. 

Predsjednik SDP-a rekao je da može potvrditi sve teze koje je iznio Bakir Izetbegović o pregovorima SDA i SDP-a od 2014. godine. 

“Nema promjena stava što se tiče kantona. To smo jasno kazali i na sastanku sa SDA ne zatvarajući vrata, jer niko ne zna šta donosi dan. Priča o kantonima koja je krenula ide do kraja. Mi nismo ti koji će na bilo koji način ugroziti funkcionisanje”, rekao je Nikšić. 

Dodao je da Bh. blok želi napraviti vlast u kojoj neće biti nijedna nacionalna stranka, a na šta je Izetbegović tražio da još jednom ponovi “nijedna nacionalna stranka”, što je Nikšić i učinio. 

“Što se tiče ponude SDA, ja zaista nemam nikakvu suštinsku primjedbu na ono što je napisano u programu SDA. Imam problem s tim što se četiri godine nije radilo”, kazao je Nikšić.

KOMENTARI