Izetbegović: Reforma zdravstva nije nauštrb bolesnika

HomeVijestiBiH

Izetbegović: Reforma zdravstva nije nauštrb bolesnika

Sebija Izetbegović: Mene se plaše samo neradnici

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović prokomentirala je danas da je osnova reforme zdravstva koja je planirana u Kantonu Sarajevo u tome da u zdravstvenom sistemu samo svi moraju početi raditi svoj posao, a svaki pacijent mora da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

– Nema nikakvih radova nauštrb bolesnika. Radi se o tome da u zdravstvenom sistemu svi moraju početi raditi samo svoj posao, a moraju ga raditi u normi koja je potrebna da bi se zaradila određena plaća što je i osnova reforme zdravstva koja je planirana – kazala je novinarima.

Potreban je, kaže, jači zdravstveni sistem jer pacijenti često ne znaju kome da se obrate kad se razbole, a “oni su nam prioritet jer moraju dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na svakom nivou”.

Ističe da na UKCS-u pacijenti već imaju bolju uslugu u odnosu na raniji period, a liste čekanja na određene preglede su skraćene.

– Kod nas se na magnetnu rezonancu i CT ne čeka mjesecima, a uradili smo ogroman broj usluga na tzv. zlatnom satu. Međutim, s jučerašnjim danom potrošili smo sve novce koje dobivamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH za vertikalni program tako da nam više neće plaćati kateterizacije – naglasila je.

Upitana za period njenog rada na funkciji direktorice Opće bolnice Izetbegović je kazala da je radila sve u skladu sa zakonom.

– Kao direktorica Opće bolnice zatekla sam 1,5 miliona KM gubitka, a kad sam otišla iz te ustanove ostavila sam 1,7 miliona KM u plusu. Mi smo sve radili zakonski – naglasila je.

Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u usvojen je u formi nacrta i upućen u javnu raspravu. O tom dokumentu konačnu riječ imat će Skupština Kantona Sarajevo.

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja da bi pacijenti tačno znali gdje i kad mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0