instant fap

Izetbegović: Sastanak je bio prava mala BiH, ali nismo potpisali zajedničku izjavu

Izetbegović: Sastanak je bio prava mala BiH, ali nismo potpisali zajedničku izjavu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je novinarima nakon sastanka stranačkih lidera i evropskog komesara Johannesa Hahna da nije potpisana zajednička izjava naslovljena kao “Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme”.Izetbegović je kazao da su svi učesnici sastanka zajedničku izjavu pozdravili kao dobru bazu za nastavak razgovora, ali da nije postignut dogovor da se stave potpisi.

“Zanimljivo je bilo sjediti među 19 predsjednika parlamentarnih stranaka, bila je to mala BiH. Papir nažalost danas nismo potpisali. SDA je bila spremna da ga potpiše. Ali za neke je nedovoljno precizan, za neke ima bespotrebne i neprihvatljive formulacije. Svi su prihvatili da je dobra baza, ali da mora biti sveobuhvatniji i precizniji”, kazao je Izetbegović.

On nije želio govoriti kome tačno nije bilo prihvatljivo, ali je na pitanja novinara kazao kako smatra da je izjava bila prihvatljiva za SNSD i HDZ, dok nije za stranke koje će vjerovatno biti u opoziciji.

Na sastanku se govorilo se i Bloku 7 i korištenju lignita.

“Ako BiH bude koristila taj resurs morati da izdvaja milijardu eura doprinosa EU zbog toga što pravi ekološki problem. Zamolio sam ga, a ostali su se složili, da EU ima jedan elastičniji pristup. Nije problem koliko spalite uglja, već koliko stvorite ekološkog problema. Naprimjer u Banovićima treba biti termo blok bez dimnjaka”, kazao je Izetbegović.

On je naglasio da Blok 7 neće praviti ekološki problem Evropi. 

“Smanjit ćemo emisiju problematičnih čestica i radit ćemo dalje s EU na tome. Moramo iskoristiti naš resurs i imati energetsku sigurnost u BiH.”

Na pitanje o formiranju vlasti na državnom nivou lider SDA je kazao da se svi slažu kako ne treba ucjenjivati, a onda entitetski nivo kaže kako BiH neće nastaviti NATO putem. 

“Treba se kretati ka članstvu u NATO-u o čemu ćemo odlučivati. Za mene je legitimno da entitetski nivo, odnosno Skupština RS-a, predloži vojnu neutralnost BiH i da to bude razmotreno na nadležnim nivoima”, izjavio je.

Izetbegović je prokomentarisao i pomjeranje održavanja Kongresa SDA.

“Imamo mjesec ramazan, pa ljetne mjesece kada su godišnji odmori. Trebaju nam 3-4 mjeseca da napravimo kongresne pripreme, namjeravamo raditi temeljitu promjene Statuta i to ne možemo stići do 26. maja kada pada u sredini ramazana”, završio je prvi čovjek SDA.

KOMENTARI