instant fap

Izetbegović spasio BiH sramote

Bosna i Hercegovina podržala je rezoluciju UN o Siriji, kojom se poziva na sprečavanje nasilja u ovoj zemlji te osuđuju postupci vladajućeg režima.

Predstavnik BiH pri UN podržao je ovu rezoluciju na osnovu instrukcija koje su mu dali predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH,  a čime će i praktično propasti pokušaji da se blokira podrška BiH ovoj rezoluciji. Ministar vanjskih poslova ranije je od Predsjedništva zatražio instrukcije za glasanje, a kako zbog opstrukcija člana Predsjedništva BiH iz RS sjednica nije održana, jučer je predsjedavajući Izetbegović, pozivajući se na ranije odluke Predsjedništva, usvojene jednoglasno a odnose se na situaciju u Siriji, ovlastio predstavnika BiH pri UN da glasa za rezoluciju.
Izetbegović se pozvao na ove odluke, ali i činjenicu da se BIH sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da će slijediti politiku EU, a zemlje EU imaju jedinstven stav o situaciji u Siriji.

Protiv je bio srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic protiv jer je pratio stav Rusije. Rezolucija je usvojena a svoj glas za dale su 133 zemlje, uključujući BiH, , 12 zamalja je bilo protiv a 31 suzdržana.

Važno je reći da su sve zemlje regiona, uključujuci i Srbiju, kao i sve zemlje EU glasale za. Generalni skeretar UN-a Ban Ki Moon u svom obraćanju prije glasanja rekao da je prije 8 dana bio u Srebrenici i da zbog naučenih lekcija iz Srebrenice treba zaustaviti pokolj u Siriji.

Glasom ZA, BiH je sačuvala integritet i kontinuitet vanjske politike u odnosu na situaciju u Siriji.

Ovo je prvi put da je predsjedavajući Predsjedništva na ovakav odlučan način i sa ovakvim argumentima odblokirao Radmanovićevu blokadu i osigurao da Predsjedništvo nesmetano obavi svoju ustavnu dužnost da vodi vanjsku politiku.

Da Bakir Izetbegović nije postupio na način kako je postupio, BiH bi bila jedina zemlja u Evropi i u regionu koja ne bi podržala ovu rezoluciju, a to bi bila sramna pozicija vis-a-vis onoga što se desilo u BiH i činjenice da današnja situacija Siriji u mnogome podsjeća na dešavanja tokom agresije na  BiH.

KOMENTARI