instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Izložba narodnih nošnji i umjetničkih radova

Izložba narodnih nošnji i umjetničkih radova

U okviru ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musalla 2016“, u prostoru Gradske galerije u Sanskom Mostu svečano je otvorena izložba narodnih nošnji koje izrađuje Minka Hodžić, kao i postavka umjetničkih radova slikara iz Starog Majdana, Edina Hasanića.

Već dugo godina Minka Hodžić se bavi izradom tradicionalnih narodnih bosanskih nošnji, kao i drugih odjevnih i ukrasnih predmeta sa tradicionalnim etno motivima, koje su veoma traženi kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Sve narodne nošnje i predmeti koje se nalaze u ovoj postavci, nastajali su u okviru kućne radinosti i rezultat su dugogodišnje porodične ljubavi prema ovom zanatu.

Edin Hasanić se u okviru ovog kulturnog događaja predstavio umjetničkim radovima na temu velikog islamskog praznika Bajrama. „Postavka je mješovita, odlučio sam se ovaj put na više slika sa cvijetnim motivima s namjerom da uljepšam ove mubarek dane, dok ostatak slika ima motive pejsaža mog rodnog Starog Majdana i Sanskog Mosta.“, istakao je Hasanić.

Izložbu je svečano proglasio otvorenom predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Ilfad Ičanović, naglasivši kako kulturno sadržaji već godinama pedstavljaju neizostavni dio manifestacije „Musalla“.

Izložba će biti otvorena u narednih nekoliko dana i svi zainteresovani mogu je pogledati u prostoru Gradske galerije.

KOMENTARI