instant fap

Izložba ratnih eksponata

U prostoru nekadašnjeg Doma mladih u Sanskom Mostu jučer je, u okviru ovogodišnje manifestacije „Musalla 2012.“, otvorena izložba eksponata iz perioda odbrambeno oslobodilačkog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Istovremeno, promovisana je izložba karti koncentracionih logora i porušenih vjerskih objekata u našoj zemlji u pomenutom istorijskom periodu. Riječ je o stalnoj postavci naoružanja, opreme, dokumenata i fotografija pripadnika Armije RBiH iz perioda odbrane od agresije na našu zemlju. Vlasnik svih eksponata koji pripadaju ovoj postavci je Edin Seferović, pripadnik Oružanih snaga BiH, čija je strast kolekcionarstvo.

On je pasionirani zaljubljenik u naoružanje i vojnu opremu, a u svojoj kolekciji posjeduje desetine primjeraka oružja, među kojima ima i veoma rijetkih. U poslijeratnim godinama, Seferović je na različite načine, uspio sakupiti respektabilnu kolekciju vojnih eksponata. Otvarajući ovu izložbu, predsjednik organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, Husein efendija Kovačević,  naglasio je kako je riječ o veoma važnoj izložbi koja se može dovesti u kontekst s istorijskim motivima kojima se obilježava  manifestacija „Musalla“.

Jučer je predstavljena i izložba karti koncetracionih logora i porušenih islamskih vjerskih objekata, čiji je autor Bekir Bešić, koji već dugi niz godina živi u Švedskoj. U proteklim godinama Bešić je izradio karte na kojima je geografski prikazano postojanje logora u kojima su zatvarani i mučeni građani Bosne i Hercegovine. Također, kartografski je prikazao i sve porušene objekta islamske arhitekture tokom agresije na našu zemlju.

U sklopu današnjeg programa manifestacije „Musalla 2012“, predviđena je promocija knjige „Zulija“ autora Bajre Pervana. Ova promocija će biti održana večeras u 18 sati u divanhani Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Večeras u 21 sat na Trgu oslobodilaca biće održan koncert duhovne muzike u sklopu kojeg će se predstaviti hor „Ridvan“ iz Prijedora, „Gazije“ iz Bužima, hor Medžlisa Islamske zajednice Cazin, te multireligijski hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta. Sutrašnjim programom manifestacije predviđeno je odigravanje nogometne prijateljske nogometne utakmice „Podgrmeč-Travnik“ na stadionu NK „Rudar“ u Husimovcima. Jedan od važnih događaja manifestacije je također sutra u 21 sat i riječ je o tradicionalnoj „Noći Kurana“ koja će biti održana u haremu džamije u Donjem Kamengradu.