instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Izrael njemačke podmornice oprema atomskim oružjem?

Izrael njemačke podmornice oprema atomskim oružjem?

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert izjavio je da su podmornice proizvedene u Njemačkoj isporučene Izraelu bez naoružanja. Prethodno je Spiegel izvijestio da Izrael naroužava podmornice atomskim oružjem.

„Njemačka vlada neće učestvovati u špekulacijama o naoružavanju“, rekao je Seibert za Spiegel online. Seibert je zauzeo odbrambeni stav kada je riječ o isporuci podmornica Izraelu. Aktualna vlada, prema Seibertovim riječima, time samo slijedi ono što su radile i prethodne njemačke vlade. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u više navrata, baš kao i njeni prethodnici, govorila o posebnoj odgovornosti Njemačke kada je riječ o sigurnosti Izraela, naglasio je Seibert. U ime Ministarstva vanjskih poslova javnosti se obratio glasnogovornik Andreas Peschke koji je rekao: „Potpuno principijelno važi to da je pravo Izraela da živi u sigurnosti jedna od osnovnih komponenti njemačke politike na Bliskom istoku.“

Magazin Spiegel je objavio članak u kojem se navodi da Izrael podmornice, koje su proizvedene u Njemačkoj i uz veliku finansijsku podršku njemačke vlade, oprema atomskim oružjem. Podmornice su, kako tvrdi Spiegel, opremljene nuklearnim raketama koje mogu biti lansirane sa hidrauličnog sistema koji je do sada držan u tajnosti. Takve podmornice, opremljene atomskim oružjem, bi trebale povećati izraelske kapacitete kada je riječ o nuklearnim napadima, a time poslužiti i u svrhu zastrašivanja, piše Spiegel. Kako navodi ovaj list izraelska mornarica je već stavila tri podmornice u funkciju, a do 2017. godine bi trebale biti isporučene još tri. Osim toga, Izrael razmišlja i o porudžbini još tri podmornice.

“Izrael je upućen na to da se brani”

I dok opozicija negoduje i zahtijeva objašnjenje od vlade u Berlinu, u vladajućoj koaliciji napominju da je sigurnost Izraela ugrožena. „Zbog agresivnih protivnika u regionu neophodno je da štitimo naše prijatelje“, rekao je Philipp Missfelder, političar CDU-a. Član FDP-a Rainer Stinner je istog mišljenja: „Treba promotriti region, promotriti snage, promotriti opasnost i onda je potpuno razumljivo da je Izrael upućen na to da se brani.“

Spiegel je u svom izvještaju citirao izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka koji je rekao: „Nijemci mogu biti ponosni na to da su osigurali egzistenciju Izraela za veliki broj godina.“ No Barakovo ministarstvo odbrane u nedjelju (03.06.) se nije oglasilo kada je riječ o kupovini podmornica.

To da Izrael raspolaže atomskim oružjem u međunarodnoj politici predstavlja javnu tajnu. Izraelska vlada navode o posjedovanju nuklearnog oružja nikad nije potvrdila, a ni demantirala. Renomirani Institut za mir iz Stockholma SIPRI je u svom novom izvještaju o naoružanju u 2012. godini naveo da Izrael raspolaže sa 80 atomskih bojevih glava.