instant fap

Izrael suočen s ‘milionima’ cyber napada zbog Gaze

Govoreći uoči sedmičnog sastanka vlade, izraelski ministar finansija Yuval Steinitz rekao je da vlada ratuje na “drugom frontu – cyber napada protiv Izraela”.

Steinitz je rekao da se u posljednja četiri dana Izrael “odbranio od 44 miliona cyber napada na vladine stranice. Svi napadi su spriječeni osim jednog, kojem je meta bila specifična internetska stranica i bila je ugašena na šest ili sedam minuta”.

Njegove primjedbe uslijedile su dan nakon što je internetska aktivistička grupa Anonymous potvrdila da je oborila desetine izraelskih internetskih stranica, među kojima je i stranica istaknute banke, u znak protesta protiv smrtonosnih napada jevrejske države na pojas Gaze.

Također, i Izrael i Palestina ulažu napore kako bi iskoristili svoje društvene mreže u žestokim pokušajima da pridobiju mišljenje javnosti usljed najvećeg nasilja u ovom dijelu Bliskog istoka u posljednje četiri godine.

Steinitz nije rekao ko je odgovoran, ali je naglasio da je vlada uspješno odbranila skoro svaki napad, čime je izbjegla ozbiljne poremećaje i drugu štetu.

U subotu, Anonymous je potvrdio da je oborio i izbrisao baze podataka skoro 700 izraelskih privatnih i javnih internetskih stranica, uključujući i stranicu “Bank of Jerusalem”.

Također tvrdi da su aktivisti nakratko oborili internetsku stranicu ministarstva vanjskih poslova u znak protesta protiv izraelske prijetnje da će prekinuti internetsku komunikaciju u pojasu Gaze.

“Predugo je Anonymous mirno ostajao po strani zajedno s ostatkom svijeta i posmatrao u očaju barbarsko, brutalno i ogavno ponašanje prema palestinskom narodu na takozvanim ‘okupiranim teritorijama’ izraelskih odbrambenih snaga”, saopćio je Anonymous.

“Međutim, kada je vlada Izraela javno zaprijetila da će ukinuti internet i sve vidove telekomunikacije u i oko Gaze prešla je svaku granicu”, navodi se dalje u saopćenju, prenio je AFP.

Steinitz nije spomenuo grupu Anonymous i nije rekao da li se vlada suočava s koordinisanim napadima. Također je odbio reći iz kojih zemalja se vrše ovi napadi.

Međutim, ministar je kazao da je vlada osigurala ‘backupe’ za “najvažnije stranice” ukoliko se one obore.

KOMENTARI