instant fap

Izraelski naučnici o pčelinjem nektaru: Med ublažava dječiji kašalj

Budući da obiluje antioksidansima, stručnjaci se slažu da med predstavlja sjajnu alternativu sirupima za kašalj, koji mogu biti opasni u slučaju neprimjerenog doziranja.

Ako vašeg mališana muči kašalj prije odlaska na spavanje, ponudite mu kašičicu meda. Stručnjaci tvrde da ljekoviti pčelinji proizvod olakšava simptome i pomaže djeci da lakše utonu u san.

Do ovakvog zaključka došli su izraelski naučnici u čijem je istraživanju učestvovalo 300 mališana sa simptomima infekcije grla. Djeca u dobi od jedne do pet godina svake večeri su prije spavanja uzimala 10 grama meda. Rezultat – mali ispitanici su manje kašljali i bolje spavali.

Budući da med obiluje antioksidansima, stručnjaci se slažu da on predstavlja sjajnu alternativu sirupima za kašalj, koji mogu biti opasni za djecu u slučaju neprimjerenog doziranja.

Ljekari naglašavaju da med nije siguran za dojenčad zbog rizika od tzv. infantilnog botulizma. Riječ je o rijetkoj, ali smrtonosnoj infekciji koju uzrokuju spore botulizma iz meda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Pediatrics”.

Svaka bolest ima svoj med 

– Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
– Kestenov med dobar je za bolesti želuca i crijeva te bolesti prostate.
– Med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega te dišnih organa. Pripazite – med od lipe se ne preporučuje osobama koje imaju problema s krvnim žilama.
– Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti dišnih organa.
– Livadski med ima široko djelovanje i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani djece i starijih osoba.

KOMENTARI