instant fap

Izvještaj o gripi: Kako na vrijeme informirati građane

Izvještaj o gripi: Kako na vrijeme informirati građane

U organizaciji  Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva, kao implementatora dijela projekta Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na avijarnu i pandemijsku influencu u BiH, koji se u našoj zemlji provodi pod pokroviteljstvom američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), u Sarajevu je održan trening za novinare na temu Izvještavanje o gripi u medijima

Cilj ovog treninga je povećanje znanja o svim aspektima nadzora nad gripom te da se u dijalogu predstavnika zdravstvenih institucija u FBiH i novinara razmjene iskustva o dosadašnjoj saradnji vezano za izvještavanje o gripi.

“BiH je ispunila rubriku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o izvještavanju o influenci te prvi put zajednički izvještava nakon svih ovih godina. Imamo zbirni izvještaj koji dolazi od Zavoda za javno zdravstvno FBiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji se u Ministarstvu civilnih poslova daje sliku stanja u našoj zemlji”, istaknuo je prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva

Doktor Sanjin Musa, specijalista epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, govorio je o ključnim činjenicama o influenci te o imunizaciji kao najvažnijoj preventivnoj mjeri. 

“Rana jesen je najbolje vrijeme za vakcinaciju, a naročito se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima, u koje prije svega spadaju respiratorne i kardiovaskularne bolesti. Slobodno mogu reći da odziv građana u posljednjih nekoliko godina bolji u odnosu na period poslije pandemije gripe 2009. godine”, naglasio je Musa.

Prema posljednjim izvještajima u FBiH zabilježeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe.

Moderatori i učesnici treninga bili su Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošču Federalnog ministarstva zdravstva i Maja Kojović, stručna saradnica odnose s javnošću Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

KOMENTARI