HomeMagazin

Jabuka i jabučni sok za bolje pamćenje

Bolnica naplatila majci držanje bebe

Šef Katedre za nutricionizam i dijetetsku ishranu na Fakultetu zdravstvenih znanosti pri univerzitetu Erciyes, prof.dr. Neriman Inanc u pisanoj formi objavio je najnovije podatke da su jabuka i svježi sok od jabuke, koji djeluju kao antioksidansi, veoma korisni za očuvanje zdravlja i sprečavanje oboljenja srca i krvnih sudova, sprečavaju rak prostate, smanjuju rizik od invalidnosti ekstremiteta, a isto tako pozitivno djeluju u sprečavanju oboljenja Alzheimer i demencije, koje se manifestuju poremećajem moždanih funkcija.

U jabuci i svježem jabučnom soku nalazi se visoka koncentracija željeza i fosfora, istakao je Inanc.

„Željezo (Fe) se koristi za rad moždanih funkcija, a fosfor (P) se nalazi u sastavu enzima koji pospješuju intelektualne funkcije”, kazao je Inanc.

Naglasivši da se u jabuci i jabučnom soku nalazi visoka koncentracija željeza, koje je jedan od najvažnijih minerala za moždane funkcije, a ima i antikoagulacijska svojstva krvnih sudova u mozgu, Inanc je pojasnio: „Jabuka i njen sok umanjuju proces starenja tako što smanjuju koncentraciju toksičnih materija u moždanim ćelijama”.

Inanc je u svome izvješću naglasio veliku važnost ovog voća, jer je veoma korisno za intelektualne funkcije i pamćenje, dok su vitamini C i E veoma korisni za usporavanje procesa starenja  i prevenciju  oboljenja usljed kojih organizam brže stari.

Oslanjajući se na jednu naučnu studiju, prof.dr.Inanc je kazao da je urađeno ispitivanje na pacijentima oboljelim od Alzheimera i da se ispostavilo da su jabuka i svježi sok od jabuke imali veoma pozitivan učinak kod simptoma ove bolesti.