Jasmin Odobašić, neumorni borac za pravdu

HomeVijestiBiH

Jasmin Odobašić, neumorni borac za pravdu

Nova pravila za korisnike: Od sutra u BiH izmjena načina telefoniranja

Jasmin Odobašić rođen je u Prnjavoru 1952. godine. Po zanimanju je diplomirani pravnik i do rata je radio u rodnom gradu, gdje je 1992. zarobljen.

Odobašić je decenijama tragao za posmrtnim ostacima žrtava agresije na BiH, za istinom o njihovim sudbinama, svjedočenjima na mukotrpnom putu ka pravdi. U logorima je proveo dvije godine i prošao različite oblike tortura, a nakon razmjene je imenovan za predsjednika Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika RBiH.

Kasnije je bio član Državne komisije za traženje nestalih te Instituta za traženje nestalih BiH.

“Jasmin Odobašić je u očima svojih Krajišnika bio isto što i Institut za nestale osobe BiH, jer je neumorno tokom života tražio nestale. Njegov krajiški inat i ponos nije dozvolio da odustane, bez obzira na sve okolnosti i zbog toga je ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima mnogih porodica čije je najmilije pronašao…

Hiljade grobnica je pronašao, a u knjizi Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995, je pisao o 1.132 grobnice umorenih žrtava na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136-oro djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike…”, napisali su članovi UG “Bosanske krajine” Sarajevo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0