Jasmina Smajlović: “Miriše ljeto”

Homeinmedia danas

Jasmina Smajlović: “Miriše ljeto”

Pokušaj da kažem neizrecivo

“Miriše ljeto”

Miriše ljeto, u dolasku. Ili je već stiglo!? ono lijepo, sansko ljeto. Miholjsko. Ili će mi, pak, kalendar reći da se varam, da je još proljeće i da smo od jeseni daleko? Da, kalendar je uvijek u pravu. I sa tim ponavljajućim datumima. I sa tim mjesecima. I taj isti a uvijek različiti juni. Kao da živimo samo jedan juni u životu. A mnogo ih je. Mnogo. Ljeto je uzelo najljepše mjesece. Sebično. Juni – da se najavi. I da dođe – tek pri kraju, toplo, i sa mirisom malina. I juli i avgust mu pripadaju. I dio septembra je ukralo: onaj dio jeseni u nama. I unatoč tome što sunce ljeti najviše sija, mi  ostajemo zeleni. Kao vrbe pokraj Sane. Žalosne. Ili, bujne krošnje sa pticama u njedrima?

Ti biraš… i kada će ti ljeto početi!

Ti biraš… hoćeš li biti kapljica naše rijeke, koja pokreće, koja diše, koja osvježava,  koja inspiriše; ili ona žalosna vrba.

Da se razumijemo: volim ja drveće. Ali – mi nismo drveće.

Ali, i dalje: ti biraš!

By: Jasmina Smajlović

Jasmina Smajlović je rođena u Njemačkoj, 1997. Osnovnu i srednju ekonomsku završila je u Sanskom Mostu, a Islamski pedagoški fakultet 2021. u Bihaću. Za vrijeme studiranja, oponašala je funkciju potpredsjednice Asocijacije studenata, i volontirala u biblioteci Fakulteta. 

Inače, voli književnost, knjige, i pisanje. Od osnovne škole učestvuje na mnogobrojnim takmičenjima iz oblasti literarnog stvaralaštva,  i sada piše i za istoimene konkurse, te osvaja zapažene rezultate. 

U budućnosti planira objaviti nekoliko zbirki poezije, kao i roman u pripremi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0