instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Jato komorana na obalama rijeke Sane

Jato komorana na obalama rijeke Sane

U posljednjih nekoliko sedmica na više dijelova vodotoka Sane i njenih pritoka pojavila su se jata kormorana, a ovdašnji ribolovci kažu kako se radi o pticama koje u značajnoj mjeri uništavaju riblji fond.

Značajnije prisustvo kormorana ili velikog vranca, kako se još naziva ova ptičja vrsta, na ovim prostorima evidentirano još prije dvadesetak godina, ali ranije ih nije bilo u ovolikom broju.

Ribolovci kažu kako je za svakog pojedinačnog kormorana dnevno potrebna količina ribe od 2 do 4 kilograma.

Kormorani na Sani u prosjeku borave oko šest mjeseci i to u periodu od oktobra do marta. Za to vrijeme oni unište puno ribe, posebno kada su u ovolikom broju kao u zadnje vrijeme. Posebno je kritično što kormorani love u vrijeme mrijesta i kada se vrši poribljavanje rijeka.

Poznavaoci ptičjeg svijeta ističu kako se kormoran nalazi na crvenoj, odnosno zaštićenoj listi životinja, što znači da je riječ o ugroženoj vrsti čiji je odstrel strogo zabranjen. Kormoran važi za vječitog neprijatelja ribolovaca, a naraste i do 95 centimetara i mase od 3,5 kilograma.

U potrazi za hranom može preći udaljenosti od hiljadu kilometara, a lovi u vodi roneći za ribom i do dubine od 13 metara. Najčešće jedu ribe veličine 10 do 25 centimetara, ali u nekim slučajevima uzimaju ribe do 40, te ekstremno i od 60 centimetara.

U prirodi, sem čovjeka, nemaju prirodnih neprijatelja. Zaštitari životinja, međutim, tvrde kako kormorani prilikom lova najčešće biraju bolesnu i manju ribu koja ekonomski nije vrijedna, te da time ne proizvode tolike štete po riblji fond kako se to obično misli.

KOMENTARI