Javili se iz FUCZ: poslali smo 20 pari čizama i 10 muljnih pumpi

HomeVijestiBiH

Javili se iz FUCZ: poslali smo 20 pari čizama i 10 muljnih pumpi

Dijelovi Sanskog Mosta i dalje pod vodom

Nakon što je gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, u kojoj je pod vodom više od 200 kuća, rekao za BUKU kako mu se satima ne javlja niko iz Federalne uprave civilne zaštite, i nakon što se rukovodilac nije javljao na pozive BUKE, stigao je odgovor iz FUCZ.

Murat Baručija, ovlaštena osoba od Vlade Federacije za obavljanje direktorske dužnosti rekao je u razgovoru za BUKU kako je zahtjev koji je poslao Halitović bio neadekvatan. Prethodno je, tvrdi Baručija, kantonalni nivo vlasti odbio pomoć sa federalnog nivoa.

On (Halitović) je poslao zahtjev mimo svih općina, a iz kantona kažu – ne treba nam ništa od Federacije (FUCZ). On je poslao zahtjev otprilike – dajte nam svega, pa što više. Može li takav zahtjev”, tvrdi Baručija.

Smatra da Sarajevo, u ovakvim situacijama, nije prva ni najbliža adresa.

“Ja znam kad je nekome voda u kući, on misli da je to najveća katastrofa, ali nemoguće je očekivati da će iz Sarajeva stići i u roku od osam sati oprema da ispumpa vodu, a gore ima pumpi. Osam pumpi je bilo u Kantonalnoj upravi civilne zaštite on nije te pumpe tražio nego traži od nas”, dodao je Baručija.

Kaže i kako su, suprotno tvrdnjama gradonačelnika, odgovorili na zahtjev lokalne zajednice.

“Odgovorili smo. Napunili smo kombi i krenuo je kombi da mu se to dostavi što prije. Mimo svih procedura, vjerujte. Da znate o čemu se radi”, rekao je Baručija nakon što smo objavili da nam se nije javljao na telefon.

Oprema nije velika, ali je, kaže Baručija, naneophodnija za odbranu od poplava.

“Poslali smo 10 muljnih pumpi i 20 pari čizama pošto mu je to najbitnije, on ima oko 200 objekata iz kojih treba vodu ispumpavati. Nije to tražio od kantonalne uprave koja ima te pumpe, koja ih ima u Ključu i mogla ih je povući prije nego što dođu iz Sarajeva. Mi gledamo da svima izađemo u susret koliko je moguće.  Desiće nam se, uvijek nam se dešava godinama, kad se završi da li požar, da li poplava sva ona sredstva koja pošaljemo, onda dolaze pisma – ostavite nam to može nam zatrebati”, zaključio je Baručija.

Kiša ne prestaje padati i građane u poplavljenim područjima čeka besana noć. Vlada Federacije je na danas održanoj sjednici obezbijedila 500.000 KM za pomoć poplavljenim područjima.

Opština Bosanska Krupa dobiće 150.000 KM.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0