instant fap

Javna tribina o popisu stanovništa u BiH

U subotu 01.12.2012. god.  je u Staroj gradskoj vijećnici, sa početkom u 18:30h održana javna tribina ˝Bitno je biti Bošnjak˝. Pred prepunom salom gosti izlagači na tribini; Sejfudin Tokić, Muhamed Mahmutović i Adnan Bajrić kazali su kako je ova tribina samo jedna u nizu aktivnosti Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, pred planirani popis stanovništva u BiH 2013. godine.

Kampanja je pokrenuta krajem septembra 2012. god., a do sada je održano više uspješnih tribina i javnih skupova u više gradova širom BiH.

Cilj kampanje je između ostalog upoznavanje Bošnjaka o važnosti pravilnog izjašnjavanja na predstojećem popisu u najznačajnijim popisnim pitanjima, pripadnosti naciji, korištenom jeziku i vjeri, te ukazivanja na najčešće lažne dileme kada je u pitanju nacionalno izjašnjavanje Bošnjačkog naroda u BiH.

Sejfudin Tokić je nakon kraćeg historijskog pregleda nastanka, upotrebe te ne kraju i zabrane i osporavanja nacionalnog imena Bošnjaka, istakao kako je predstojeći popis najvažaniji događaj nakon odbrane od agresije i od presudnog značaja kako za Bošnjake kao najbrojniji konstitutivni narod u BiH, tako i za očuvanje i opstojnost Bosne i Hercegovine kao države.

Muhamed Mahmutović je ukazao ne nelogične zaključke, pa i inat nekih Bošnjaka koji su odlučni da se nacionalno izjasne kao Bosanci i Hercegovci, ili čak kao Muslimani, mada se time svrstavaju u skupinu ostalih, jer spomenute nacionalne odrednice Bosanci, Hercegovci kao i Muslimani nisu predviđene Ustavom BiH. Mahmuhović je govorio i o problemima i pogledima naše mnogobrojne dijaspore po ovom veoma važnom pitanju.

Tokom tribine bilo je zanimljivo poslušati recitaciju pjesme iz 1891.god. pjesnika Safvet-beg Bašagića u kojoj upravo opjevava potiskivanje nacionalnog imena Bošnjak u tom vremenu.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ S. Most koji je naglasio važnost ovog pitanja na idućem popisu, te rekao kako je pravilo izjašnjavanje oblik borbe za državu BiH i dug prema onima koji su dali svoje  živote u odbrani od agresije.

Nakon izlaganja gostima je iz publike postavljeno nekoliko konstruktivnih pitanja na koja su naši gosti dali iscrpne odgovore.

Organizatori tribine su osim Kolalicije NVO Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, bili i Općina Sanski Most, te Medžlis IZ S. Most.

Organizatori su, obzirom na posjećenost ove ali i predhodnih tribina, izrazili optimizam kada je u pitanju buđenje svijesti Bošnjaka o važnosti predstojećeg popisa i pravilnog izjašnjavanja o najznačajnijim popisnim pitanjima.

 

(Nasevijesti.com)

KOMENTARI