Javni i privatni sektor u BiH spremni za novi iskorak i izvoz mliječnih proizvoda u EU

HomeVijestiBiH

Javni i privatni sektor u BiH spremni za novi iskorak i izvoz mliječnih proizvoda u EU

Izvoz iz BiH u devet mjeseci veći za 8,8 posto, povećan i uvoz

U organizaciji Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine uz podršku USAID-a održao je u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo trening u sklopu programa “Obuka za sektor mljekarstva o zahtjevima za izvoz mlijka i proizvoda od mlijeka”.Ova obuka namijenjena je službenim i ovlaštenim veterinarima, veterinarskim ispektorima, relevantnim službenicima ministarstva poljoprivrede i drugih predstavnika relevantnih institucija. 

“Trening je obuhvatio pitanja od važnosti za sektor mljekarstva, a u sklopu izvoza mlijeka i proizvoda od mlijeka na tržište Evropske unije, poput zakonske osnove, postupka službenih kontrola u objektima za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka, zahtjevi i standardi EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda navedenih u Uredbi EU, te postupak njihovog certificiranja”, poručili su iz USAID Sweden FARMA II projekta. 

Osim ovog treninga i naredna dva mjeseca USAIDA Sweden FARMA II projekt će u saradnji sa institucijama i lokalnim partnerima organizovati niz predavanja i treninga za privatni i javni sektor koji će osigurati potpunu spremnost za novi iskorak tj. proces certificiranja mlijeka i mliječnih proizvoda namjenjenih izvozu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: