instant fap

Jedanaest godina od smrti generala Mehmeda Alagića

Jedanaest godina od smrti generala Mehmeda Alagića

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena jedanaesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko-sanskog i drugih kantona, kao i više bh općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, ugledni ratni komandanti te brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića i građani općine Sanski Most. Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je javna tribina u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana na temu „General Mehmed Alagić-jučer, danas sutra“. Tom prilikom su evocirane uspomene na generala Mehmeda Alagića, njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje te doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta. Prisutnima se na početku akademije u ime organizacionog odbora obratio brigadir u penziji, dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić. Uspomene na ratne dane provedene s generalom Mehmedom Alagićem na području Srednje Bosne, evocirao je ratni komandant Sedamnaeste viteške krajiške brigade, penzionisani general, Fikret Ćuskić.

U ime boračkih organizacija i vlasti općine Travnik prisutnima se obratio ratni saborac generala Alagića, Remzija Šiljak. U svome govoru istaknuo je kako narod Srednje Bosne nikada neće zaboraviti zasluge generala Alagića u odbrani i oslobađanju tog teritorija Bosne i Hercegovine. Svečanoj akademiji prisustvovao je i proslavljeni general Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH. On je istakao kako je general Alagić jedna od najznačajnijih ličnosti u novijoj historiji bošnjačkog naroda, oficir koji je svoj status u Armiji RBiH stekao i izgradio isključivo zahvaljujući svojim zaslugama u organizovanju i ustrojavanju jedinica Sedmog korpusa i zatim ratnim uspjesima. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, je istakao velike zasluge i doprinos generala Mehmeda Alagića, istakavši kako kao načelnik općine nikada neće dozvoliti da njegovo djelo padne u zaborav. U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. U konkurenciji likovnih radova prvonagrađeni je rad Almine Malovčić iz osnovne škole „Peti oktobar“.

Kada je riječ o literarnim radovima autorica prvoplasiranog rada je Melina Bašić, osnovna škola „Fajtovci“. Danas održanu akademiju u povodu jedanaest godina od smrti generala Mehmeda Alagića, uveličao je demobilisani borac Zilhad Hodžić Hodža, autor zbirke „Panciri od stakla“, te Zlatan i Enis Sadić izvedbom na harmonici. Nakon javne tribine, brojne delegacije su položile cvijeće na mezar i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića koji se nalaze neposredno uz mjesnu džamiju koja nosi njegovo ime. Učenjem fatihe još jednom je odata počast legendarnom komandantu, a nakon toga je u džamiji proučen tevhid pred njegovu dušu. Naša dužnost, ali i dužnost generacija koje dolaze poslije nas je da čuvamo sjećanje na njegovo herojsko djelo. Ne dozvolimo da budemo narod koji ne cijeni svoju prošlost, jer je takvim narodima neizvjesna budućnost.

Njegujmo ljubav prema domovini, baš onako kako je to činio general Alagić, branimo je i čuvajmo, budimo složni, snažni i hrabri jer jedino takvi možemo pobijediti nedaće koje su pred nama, poruka je koja je upućena s ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića. Autor: radiosana.

KOMENTARI