instant fap

Jedemo holandski luk, krompir iz Izraela, turski grah, paradajz iz Jordana…

Velike količine povrća za čiju su proizvodnju idealni uslovi u BiH uvoze se u našu zemlju, pa tako jedemo luk iz Holandije, a krompir iz Izraela, pišu Nezavisne

U bh. trgovinama moguće je kupiti i grah iz Turske, Italije i Slovenije, te paradajz iz Španije, Grčke i Jordana, kao i još nekih zemalja.

Kako je za Nezavisne potvrđeno u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, samo tokom prvih pet mjeseci ove godine uvezli smo čak 1.851.431 kilogram mladog luka, koji su nam prodali Holanđani, Slovenci i Italijani.

– Vrijednost uvezenog mladog luka, koji je u BiH ušao od januara do maja, iznosi 3.235.046 maraka – navode u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Za uvezeni paradajz u istom periodu utrošili smo gotovo 4,6 miliona maraka, a uvozimo i mrkvu, te bijelu repu i to iz Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Turske, Holandije, Mađarske…

Naši brojni ratari tvrde da su na ivici propasti, a krompir, koji je, od svih vrsta povrća najzastupljeniji u ishrani stanovništva, stiže nam i iz Belgije, Njemačke, Francuske, Grčke, Makedonije, Austrije, Velike Britanije, Luksemburga, Gibraltara i drugih udaljenih država, pišu Nezavisne.

– Kriva je vlast koja je dozvolila da se uvozi ta roba. Mi tom uvoznom hranom potrovasmo svoju djecu. Uvozimo štetočine sa tim povrćem. Sve zemlje, uzuzev BiH, imaju jake podsticaje. Zato naš krompir neće niko ni kada je vrećica 1,50 KM. Zato mi seljaci stalno gubimo – ljut je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Razočaran je i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, koji kaže da ratari ne mogu da se izbore sa uvoznim lobijem.

– Šta da kažem? Nama se novac daje na kašičicu! Ne možemo mi da budemo konkurentni kada nam se ne daje isto podsticaja koliko i konkurentima u inostranstvu. Mi samo čekamo od Boga što nam se da. Radimo poljoprivredu na feudalan način, nemamo mašine ni povoljne kredite. Političari se, istovremeno, bore samo ko će zasjesti u koju fotelju – kritikuje Hasanović.

U resornim ministarstvima, s druge strane, ističu da ne mogu da zaustave uvoz.

– Jedino što možemo jeste da poljoprivrednike podržavamo kod podsticaja, što i činimo – poručio je Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.