instant fap

Jedina ‘crvena tačka’ u Evropi – Sarajevo najzagađeniji grad na kontinentu

Jedina ‘crvena tačka’ u Evropi – Sarajevo najzagađeniji grad na kontinentu

Na evropskom nivou neslavna titula najzagađenijeg grada pripada Sarajevu, otkriva mapa koju je objavio britanski list Guardian

Stanovnici više stotina gradova u svijetu guše se zrakom koji je sve zagađeniji, a na evropskom nivou neslavna titula najzagađenijeg pripada Sarajevu, otkriva mapa koju je objavio Guardian.

Na mapi se jasno vidi da je Sarajevo jedina “crvena tačka” na kontinentu, što preciznije znači da ima godišnju koncentraciju loših nepovoljnih čestica (PM10) veću od 372 mikrograma po kubnom metru.

Glavni grad je jedini koji je u BiH obuhvaćen ovim istraživanjem. U nekim njegovim dijelovima, poput naselja Otoka, dnevna vrijednost najsitnijih lebdećih čestica dostigne i alarmantnih 470 mikrograma po kubnom metru, prenose agencije.

Zagreb ima mnogo čišći zrak od Sarajeva te je smješten u “drugi razred” i dobio je žutu, koja označava od 50 do 75 čestica ug/m3.

Iako se veći dio Evrope može da pohvali čistim, ili blago zagađenim zrakom, na mapi je zabilježeno da na istoku kontinenta ima još “zagađenih” gradova.

Ljubičaste tačke, koje označavaju koncentraciju PM10 veću od 100 mjernih jedinica zagađenosti, od većih gradova imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove sa koncentracijom iznad 75 jedinica spadaju Sofija, Plovdiv, Bitolj, Veles, Solun, Temišvar, Krakov.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da izloženost najsitnijim česticama povećava rizik od mnogih hroničnih i akutnih respiratornih bolesti djece i odraslih.

Podaci SZO-a kažu da se sa smanjenjem čestica (PM10) sa 70 na 20 mikrograma po kubnom metru smrti povezane s kvalitetom zraka mogu smanjiti za 15 posto.jevu, otkriva mapa koju je objavio britanski list Guardian

KOMENTARI