instant fap

Jedinstvena: Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta

Jedinstvena: Hamzi-begova džamija u Sanskom Mostu s četiri minareta

Hamzi-begova džamija s četiri minareta i kao takva jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini privlači pažnju ljepotom i grandioznošću.

Specifična je po mnogo čemu, a dva minareta su izgrađena za dva brata šehida Bišćevića.

“Ovo je jedina džamija u Bosni i Hercegovini s ovako jedinstvenim stilom gradnje i s četiri minareta. Prva Hamzi-begova džamija je izgrađena 1557. godine i nije bila ovakvog oblika, a dva puta je rušena i obnavljana. Konačni oblik koji imamo sada je dobila 2.000 godine. Dimenzija je 20×30 metara s četiri minareta koji su visoki 51,5 metara. Ovo je zasigurno i najposjećenija džamija u Bosanskoj Krajini gdje svakog petka ovdje džumu obavlja oko 1.000 vjernika. 

“U islamskoj arhitekturi četiri minareta nemaju posebnog značenja, ali dva minareta koja su izgrađena na našoj džamiji su posvećena dvojici braće Bišćevića, šehida, koji su ubijeni na putu prema logoru Manjača u minulom ratu. Njihov treći brat doktor Nedim Bišćević je u spomen i sjećanje na svoju braću zajedno s ocem i majkom donirao sredstva za izgradnju dva minareta i oni su vakifi, odnosno donatori kada su u pitanju dva minareta. Ujedno je to simbolika i sjećanje na sve nedužne žrtve proteklog rata”.

KOMENTARI