instant fap

Jedinstveni prirodni dragulj – Hrustovačka pećina

Jedinstveni prirodni dragulj – Hrustovačka pećina

Hrustovačka pećina jedan je od prirodnih dragulja općine Sanski Most i dio turističke ponude ovih prostora. Krase je stalaktiti i stalagmiti, koji su umjetnički izvajani tajnovitom rukom  prirode i svakog posjetioca ostavljaju bez daha.

Pećina u selu Hrustovu, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, proglašena je spomenikom prirode i pod zaštitom je države Bosne i Hercegovine. Posjeduje naučno-istraživačke, obrazovne, turističko-rekreativne i mnoge druge vrijednosti. Ulaz u pećinu je veliki otvor u dubini stijene, svod u njenoj unutrašnjosti je veoma visok, a sama pećina prostrana, što ostavlja utisak impozantnosti. Dužina pećine iznosi oko šest stotina metara, s tim što se putevi u njoj račvaju u dva pravca. Uski rukavac Hrustovačke pećine, čiji se svod postepeno smanjuje nikada do kraja nije istražen i predstavlja veliki izazov za sve prave speleologe.

Negdje u središtu ovoj jedinstvenog prirodnog bisera nalazi se tzv. „soba totema“. Na tom prostoru voda je hiljadama godina vajala tvrdu krašku stijenu stvarajući čudesne oblike, stalaktite i stalagmite kojih se ne bi postidjela niti jedna umjetnička galerija na svijetu. U pećini se nalazi i malo jezero čija veličina ovisi o godišnjem dobu i količini vode koju propušta kraška stijena u unutrašnjost pećine. Arheološka istraživanja koja su vršena početkom dvadesetog vijeka, otkrila su da je ulaz u pećinu nastanjivan u najranijim fazama postanka ljudskog roda.

Na tom prostoru iskopavanja su otkrila praistorijska ognjišta gdje se ložila vatra, kao i ostatke kostiju pradavnih životinja kojima se hranio prvobitni čovjek. Pretpostavlja se kako je ulaz u pećinu bio savršeno sklonište za naše pretke od zime, vjetra i drugih vremenskih nepogoda. Obimna arheološka istraživanja stručnjaka Zemaljskog muzeja iz Sarajeva otkrila su i ostatke grnčarije koji pripadaju tzv. „vučedolskoj kulturi“, čija je postojbina zapadna Slavonija i okolica grada Vukovara.

Pretpostavlja se kako su pripadnici „vučedolske kulture“, koja se smatra progresivnom i naprednom, migrirali u naše predjele i sa sobom donijeli nove civilizacijske tekovine. Svi arheološki predmeti koji su pronađeni tokom pomenutih istraživanja danas se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Nedavno je predstavljen i marketinški projekat razvoja Hrustovačke pećine koji  obuhvata definiciju koncepta ponude na osnovu koje bi se Hrustovačka pećina prezentirala u turističke svrhe. Planirano je prije svega definisati pristupne puteve i prilaze pećini, izgraditi parking prostor, popratne sadržaje i druge lokacije , riješiti imovinsko-pravne sporove, izgraditi infrastrukturu pećine i odrediti nadležnost za upravljanje pećinom kao turističkom destinacijom.

Predstavnici jedne renomirane italijanske organizacije izrazili su spremnost da pruže materijalnu podršku u pravcu realizacije pomenutog marketinškog projekta. Hrustovačka pećina je izuzetni prirodni i turistički resurs općine Sanski Most koji tek treba da bude iskorišten u narednom periodu.

KOMENTARI