instant fap

Jednostavno je, a jača bebinu probavu

Dojenje jača bebin imunitet, smanjuje rizik od razvijanja astme i alergija, osigurava pravilan razvoj čeljusti, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i kroničnih bolesti…A novo američko istraživanje pokazuje da dojenje ima još jednu prednost, jer obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama.

Američki znanstvenici su usporedili dojenje i hranjenje beba iz bočice i analizirali na koji način majčino mlijeko mijenja gene kako bi oni stvarali korisne mikrobe u želucu beba. Naime, uspoređivali su izražene gene u stanicama uzetima iz crijeva tromjesečnih beba. Bebe iz jedne skupine su hranjene majčinim mlijekom, dok su bebe iz druge skupine jele hranu iz bočice (formulu). Na kraju su istraživači podrobnije poručili na koji način različita prehrana utječe na bakterije u želucima beba. Ustanovili su razliku u ekspresiji gena kod beba koje su dojene.

‘Ustanovili smo da je ukupnost mikroba dojenih beba znatno obogaćena genima koji se vežu za virulenciju, uključujući otpornost na antibiotike i toksične sastojke, a uočili smo i vezu između bakterijske patogeneze i ekspresije domaćih gena povezanih s imunitetom i obrambenim mehanizmom’, objasnio je Robert Chapkin sa Sveučilišta Teksas.

Kod mališana koji su hranjeni majčinim mlijekom stručnjaci su pronašli više gram negativnih bakterija koje ne moraju nužno uzrokovati upalu, nego aktiviraju imunitet.